Openbaar vervoer

Connexxion verzorgt voor heel Zeeland het openbaar busvervoer. Op plaatsen of tijden waar het busvervoer niet meer rijdt, biedt de Provincie de haltetaxi aan.

Twee reizigers bij de bushalte in Zeeland

Het is belangrijk dat het aanbod van het busvervoer aansluit op de vraag. Dat betekent dat er alleen op die plaatsen en tijden busvervoer rijdt, waar en wanneer voldoende mensen er gebruik van maken. Het rijden met ‘lege’ bussen is uit maatschappelijk, financieel en milieu oogpunt niet wenselijk.

Vaste buslijnen

Veelgebruikte buslijnen vormen de basis van het busvervoer in Zeeland. Dit noemen we het kernnet. Deze buslijnen verbinden de regio's en grotere kernen onderling. De bussen op deze lijnen rijden de hele week volgens een vaste dienstregeling, van ’s morgens tot ’s avonds. Voor forenzen, scholieren en/of studenten worden op drukke momenten van de dag extra buslijnen ingezet.

Klantenservice Connexxion: 0900 - 266 63 99
Bereikbaar maandag t/m zaterdag van 8.00 tot 19.00 uur

Met de buurtbus

In Zeeland rijden achttien buurtbussen. Lokale buurtbusverenigingen zijn verantwoordelijk voor deze kleine bussen. Vrijwilligers besturen de buurtbussen. De buurtbussen rijden alleen op werkdagen. Omdat het onder openbaar vervoer valt, kan er ook met de OV-chipkaart worden gereisd. Een los kaartje kost 3,80 euro per rit. 

Begin 2021 rijden de buurtbussen weer in Zeeland

De buurtbussen in Zeeland rijden vanaf 1 maart 2021 weer.

Sinds maart 2020 reden de buurtbussen niet meer vanwege COVID-19. Gelukkig zijn de onderzoeken afgerond, wat betekent dat de bussen bijna klaar zijn om de weg op te gaan.

Een buurtbus is veel kleiner dan en gewone lijnbus en heeft maar één deur om in te stappen. Daarom was onderzoek nodig om de buurtbussen coronaproof de weg op te laten gaan. Wat is er veranderd? In elke buurtbus is een spatscherm vastgemaakt. Ook zijn extra elektronische filters toegevoegd om voldoende frisse buitenlucht aan te voeren en ronddraaiende lucht te zuiveren. Verder is de eerste passagiersstoel die net achter de chauffeur zit verwijderd. Wanneer de buurtbussen weer gaan rijden kunnen er dus zeven passagiers mee in plaats van acht.

Vanaf maart 2021 gaan alle buurtbuslijnen in Zeeland weer rijden. Het gaat hierbij om de volgende lijnen: 507, 511, 513, 515, 555, 580, 582, 581, 583, 584, 589, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599.

De buurtbussen zijn een onderdeel van het Openbaar Vervoer in Zeeland. Ook in buurtbussen zijn passagiers verplicht om een mondkapje te dragen. Zet alstublieft uw mondkapje op voordat u de bus instapt.

Haltetaxi

Door gemaakte afspraken rijdt het openbaar busvervoer in Zeeland op een aantal plaatsen niet meer. Op die routes rijdt de haltetaxi. De haltetaxi sluit aan op de dienstregeling van de bus en rijdt alleen als u een rit heeft aangevraagd. Om gebruik te kunnen maken van de haltetaxi heeft u een gebruikerspas nodig. Let erop dat u in de haltetaxi geen gebruik kunt maken van uw OV-chipkaart of uw abonnement. Bekijk hier het Overzicht van haltes van de haltetaxi (stopplaatsen) waar u kunt in- en uitstappen. Voor vragen belt u 088-2358000 of info@haltetaxi.nl

meer info over de haltetaxi

Westerschelde Ferry

De Westerschelde Ferry BV voert de veerdienst Vlissingen-Breskens uit in opdracht van de Provincie Zeeland. Er varen twee schepen: de Prins Willem-Alexander en de Prinses Máxima. De overtocht duurt ongeveer 23 minuten. Op beide schepen is plaats voor maximaal 186 passagiers en 90 fietsen en bromfietsen. Scholieren en groepen kunnen met korting meevaren met de Westerschelde Ferry. Meer informatie vindt u op de website van de Westerschelde Ferry.

OV-beleid

Wilt u meer weten over het openbaar vervoerbeleid van de Provincie Zeeland? Bekijk  het beleidsplan 'Nieuwe lijnen'.

Contact team openbaar vervoer Zeeland: ov-concessie@zeeland.nl