[Innovatie Echt Zeeuws] De Loaded mossel: óók voor niet-mosseleters

Tijdens de opening van het mosselseizoen op 5 juli 2023 is een nieuwe borrelhap gelanceerd: de ‘Loaded mossel’. Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau vertelt erover.

De Limoen uitknijpen over een loaded mossel: een met gekruide rijst gevulde Zeeuwse mossel. Beeld: Nederlands Mosselbureau

Wat is een ‘Loaded mossel’?

"De loaded mossel is een met gekruide rijst gevulde Zeeuwse mossel. Ideaal voor de borrelplank, als tapas of als gerecht om te delen. De eetbeleving is bijzonder omdat je het direct uit de schelp eet."

Hoe is het idee voor de lancering ervan in Zeeland ontstaan?

"Loaded mossel is de Zeeuwse variant van de Turkse midye dolma. Midye dolma is een populair streetfood in Turkije, een met pittige rijst gevulde mossel. Een Turkse Nederlander, die had gelezen dat jongeren maar weinig mosselen eten, heeft ons op dit populaire gerecht geattendeerd en gaf aan dat dát jongeren aan de mossel zou kunnen brengen."

Welke markt wil het Mosselbureau met deze nieuwe eetervaring bereiken en waarom?

“De zilte smaak van de Zeeuwse mosselen, met de pittig gekruide rijst en de toevoeging van enkele druppels citroensap, zorgen voor een heerlijke smaakbeleving. Consumententesten hebben aangetoond dat bijna iedereen de met gekruide rijst gevulde Zeeuwse mosselen lekker vindt. Ook, en dat is ook heel opmerkelijk, niet-mosseleters! Wij hopen vooral met de loaded mosselen een jongere doelgroep te bereiken en een nieuw eetmoment voor mosselen, naast het bekende pannetje, te creëren.”

Genieten van mosselpannetje aan tafel op het strand. Beeld: Nederlands Mosselbureau

Waar kan deze mossel in onze provincie worden gegeten?

"Wij zijn nu druk bezig om de distributie op gang te brengen. Binnenkort kunnen visspeciaalzaken en horecazaken de loaded mosselen diepgevroren geleverd krijgen. Op mosselen.nl en de
socialmediakanalen van ‘Mosselen zo uit Zeeland’ staan de verkoopadressen vermeld. Nu is dat in ieder geval in de Mosselautomaat aan de haven van Yerseke."

Meer lezen over de met gekruide rijst gevulde Zeeuwse mosselen? Kijk dan op https://www.mosselen.nl/nl/loaded-mosselen/.

Beeld: Nederlands Mosselbureau