Zeeuwse Zorg Coalitie: de zorg in Zeeland toegankelijk houden

Om de zorg in Zeeland toegankelijk te houden, ondertekende een groot aantal partijen in 2020 het pact van de Zeeuwse Zorg Coalitie (ZZC). Goede zorg is namelijk een absolute voorwaarde voor de leefbaarheid in de provincie. Nucleuszorg is een van de partijen die huisartsen in Zeeuws-Vlaanderen vertegenwoordigt in de ZZC.

Jongen met krullen en grote lach in tandartsstoel

Eerder dit jaar vroegen de gezamenlijke Zeeuwse overheden het nu demissionaire kabinet Rutte IV om aandacht voor het huis- en tandartsentekort in Zeeland. Op dit moment loopt er een pilot in het Erasmus MC in Rotterdam om huisartsen op te leiden voor Zeeland. Anouchka van Miltenburg, directeur-bestuurder bij Nucleuszorg: "Maar met alleen een opleiding ben je er nog niet. Binnen de opleiding moet er meer aandacht komen voor binding met de regio. Want werken in een plattelandsomgeving is echt anders dan in een grote stad. Er zitten veel voordelen aan werken in Zeeland: huisartsen hebben meer binding met hun patiënten, de werkdruk is lager dan in de Randstad en het is leuk wonen hier." Dat blijkt, want bijvoorbeeld in Zeeuws-Vlaanderen vestigen zich nog steeds jonge huisartsen.

Meer werkplezier

Goede zorg in Zeeland is in de toekomst geen zekerheid meer. Er is te weinig personeel, veel kwetsbare ouderen en lange aanrijtijden voor acute zorg. De ZZC zoekt naar een oplossing voor deze problemen. Hoe kunnen we de Zeeuwse zorg anders organiseren, zodat het leuk blijft om te werken in deze sector? Volgens Van Miltenburg is digitalisering niet de oplossing, maar een middel om de werkdruk in de huisartsen- en tandartsenpraktijken te helpen verlagen. Het maken van een afspraak is daar een voorbeeld van. "Omdat er een tekort is aan doktersassistenten kun je nu een half uur in de wacht staan. Er zijn al veel praktijken waar je online een afspraak kunt maken. Dat betekent dat iemand met spoed sneller aan de beurt is. De werkdruk wordt minder hoog. En de assistent(e) merkt dat de mensen die bellen ook echt hun hulp nodig hebben. Ze hebben meer tijd om door te vragen, en dat geeft weer meer werkplezier." Waarom komen jonge huis- en tandartsen naar Zeeuws-Vlaanderen? "De huis- en tandartsen kennen elkaar hier, ze kennen de specialisten in het ziekenhuis. In de Randstad ben je een klein radertje in een groot netwerk. Hier heeft elk radertje in het netwerk invloed. Hier in Zeeland kun je nog pionieren. Echt samen iets bereiken!"