[In de genen] Familiebedrijven: ruggengraat van de Zeeuwse economie

Meer dan 70 procent van de Zeeuwse bedrijven is een familiebedrijf. Zij zorgen voor veel werkgelegenheid en hebben vaak een hechte band met de regio én erbuiten. Ze zijn daarom heel belangrijk voor een gezonde Zeeuwse economie. IN ZEELAND sprak met twee familiebedrijven en met Dockwize over de pilot voor bedrijfsopvolging.

Familie Witte is met hun bedrijf TMC Wonen een van die Zeeuwse familiebedrijven. Het begon allemaal 48 jaar geleden met opa Witte die een tapijtwinkel in de Wijngaardstraat in Goes begon: Tapijtcentrum Zeeland. Aart-Jan Witte: “De tijd van volle rollen tapijt in de winkel. Door gezondheidsproblemen van opa moest oom Adrie al na een paar maanden komen assisteren. Na twee jaar kwam er een winkel in Kruiningen bij. Die werd bemand met de volgende zoon, Jaap, mijn vader.” Uiteindelijk waren er acht zonen, een zus en een zwager uit de tweede generatie actief binnen het bedrijf.

Je thuis voelen

Door gestage groei van het assortiment en het aantal filialen, ook buiten Zeeland, evolueerde de naam tot TMC Wonen (tapijt- en meubelcentrum). Aart-Jan vormt samen met zijn neef Johan jr. en broer Jewannes de derde generatie én directie van het bedrijf. Aart-Jan noemt de betrokkenheid binnen het bedrijf groot. “Er werken zo’n twintig Wittes in goede harmonie samen. Dat sámen ervoor gaan, geeft een extra boost. Door de groei, specialisaties en uitbreiding van onze activiteiten is er voor iedereen van de familie uitdaging te vinden en kan iedereen er z’n ei kwijt.”

Een deel van de familie Witte in één van hun woonwinkels. Beeld Niek Stam
Een deel van de familie Witte in één van hun woonwinkels. Beeld Niek Stam

En uitdagingen zijn er genoeg. Aart-Jan vertelt volop bezig te zijn met verduurzamingsprocessen. “Die zijn intensief en vergen flinke investeringen, denkwerk en arbeid. De steeds toenemende regelgeving op allerlei gebied zorgt ook voor de nodige hoofdbrekens. Onvoorstelbaar hoeveel regelgeving men in Nederland weet te maken!” Hij staat er desondanks positief in, want het bedrijf groeit nog steeds met zijn kwaliteiten op het gebied van ontwerp/advies, vakmanschap sinds 1975 en persoonlijke benadering. “We blijven graag de uitdaging aangaan om iets bijzonders te creëren, waarbij de klant zich thuis voelt. Ook voor de toekomst blijven we plannen maken om een boeiende winkelomgeving en woonideeën te bieden aan onze klanten.”

Eigen koers

Ieder familiebedrijf krijgt een keer te maken met bedrijfsopvolging, zoals bij TMC Wonen en Wilhelm BV (zie later in dit artikel) waar al de derde generatie in het bedrijf zit. Bedrijfsopvolging is een spannend en complex traject. Steeds vaker wordt een overnamepartner buiten de familielijn gevonden. Het is niet meer vanzelfsprekend dat familieleden uit de volgende generatie het bedrijf overnemen. Oorzaken daarvoor zijn onder andere de verleiding om elders te werken en de vleugels uit te slaan. Niet in de laatste plaats omdat de oudere generatie zich niet wil opdringen; vaar eerst je eigen koers, lijkt steeds meer het motto te zijn van ouders. Daarom startte begin 2023 een pilot voor de bedrijfsopvolging bij Zeeuwse familiebedrijven. De Provincie verleende hiervoor de opdracht aan vijf pilotpartners. Pascal Kartan van Dockwize vertelt: “Onze hoofdvraag was: wat kunnen we doen om de uitdagingen bij overnames te verkleinen? We begonnen met het in kaart brengen van deze uitdagingen, waarna we gezamenlijk een werkwijze en risicoscan ontwikkelden. Die aanpak toetsen we nu aan de praktijk met deze pilot. Wat wil je als familiebedrijf, wie zijn geïnteresseerd in een opvolging en wie niet, wat is de ondernemersdrang van deze geïnteresseerden, ziet iedereen dit hetzelfde of zijn er aanleidingen die voor amok kunnen zorgen, et cetera? We vonden vier familiebedrijven bereid om de ontwikkelde risicoscan en werkwijze in de praktijk te ervaren.”

Mooiere toekomst

Het pilottraject bestaat uit meerdere sessies. Van een locatiebezoek en een-op-eengesprekken met familieleden tot een groepsgesprek met alle familieleden aan tafel. Familiebedrijf Skinn Manager uit Zierikzee van Henry van Steenis  doorliep inmiddels het hele traject: “Deze pilot heeft de toekomst van ons als familiebedrijf mooier gemaakt!” De drie andere deelnemers zijn al over de helft. Kartan: “Het is al vanaf de eerste workshopsessie duidelijk dat deelnemers blij zijn met het duidelijker beeld van wat er in de opvolging allemaal goed uitgewerkt en afgesproken moet worden, bovenop wat ze zelf bedacht hadden. De eerste resultaten en de woorden van Henry van Steenis zijn de bevestiging dat we familiebedrijven echt kunnen helpen met onze gezamenlijke aanpak!”

Skinn Manager. Beeld Nienke de Munter/Dockwize
Skinn Manager uit Zierikzee doorliep het hele pilottraject. Beeld Nienke de Munter/Dockwize

Zeeland Business organiseert jaarlijks het evenement Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar. Onderstaande familiebedrijven wonnen de Familiebedrijf van het Jaar Award.

  • 2023 Colsen Adviesburo voor Milieutechniek BV in Hulst
  • 2022 HermanWines in Axel
  • 2019 Wilthagen BV in Tholen
  • 2018 TMC Wonen in Goes
  • 2017 Sinkegroep in Kruiningen
  • 2016 Omoda in Zierikzee
  • 2015 Paree BV in ‘s-Heerenhoek
  • 2014 Fraanje in ‘s-Heer Arendskerke

In de genen

Nog zo’n echt familiebedrijf is Wilhelm BV uit Zaamslag. Het begon in 1936, toen opa Bram Wilhelm in diezelfde plaats startte als dorpsschilder. Met een ladder op de fiets ging hij zijn klanten af. Het waren zware tijden. De concurrentie was hevig, want het dorp telde maar liefst twaalf schildersbedrijven! De oorlogsjaren drukten ook hun stempel op het bestaan. In de jaren zestig deden de broers Piet, Jan en Rinus hun intrede in het bedrijf, dat inmiddels zes medewerkers telde. De industrialisatie van de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone zorgde voor een verdere groei van het bedrijf. Mede-eigenaar Pieter Wilhelm: “Schilderen zit nog steeds in de genen van ons familiebedrijf, maar inmiddels is Wilhelm BV uitgegroeid tot een alleskunner op het gebied van afbouw, onderhoud en renovatie. Door onze liefde voor het vak staan we open voor iedere uitdaging die hiermee raakvlakken heeft.”

Familie Wilhelm voor bedrijfspand met 2 bedrijfswagens. Beeld Marcelle Davidse
Wilhelm BV is een kleurrijke verschijning met z’n bedrijfswagens. Beeld Marcelle Davidse

Loyaal en betrokken

In maart 2023 openden ze een dependance in Middelburg, zodat ze sneller aan de klantvraag vanuit heel Zeeland kunnen voldoen. Het team bestaat tegenwoordig uit zestig vakmensen en de dagelijkse leiding is in handen van Peter de Clerck. De betrokkenheid van de medewerkers is groot bij het bedrijf. Wilhelm: “Die grote betrokkenheid is een van de kenmerken van een familiebedrijf. Getalenteerde mensen werken graag voor ons. Dat komt omdat de familiale ondernemer wéét wie de medewerker is, waardoor hij niet ten onder gaat in anonimiteit. De medewerker op zijn of haar beurt weet precies voor welke ondernemer(s) hij werkt. Daardoor zijn medewerkers van een familiebedrijf vaak veel loyaler dan hun collega´s in het ‘normale’ bedrijfsleven. Onze medewerker Krijn werkt hier al ruim 45 jaar! Wat onze uitdagingen zijn? Dat zijn vragen als: hoe maak je het bedrijf toekomstbestendig voor de volgende generatie? Hoe ziet de wereld er over twintig jaar uit en hoe bereid je je daarop voor? Wat is dan de werkmethodiek, hoe ziet de maatschappij er dan uit en welke inzichten hebben de verschillende generaties op de werkvloer? Maar door de grote betrokkenheid van ons personeel weten we, dat we ook deze vragen kunnen beantwoorden met onze voortdurende toepassing van innovaties en gedegen vakkennis.” 

Mooie vorm van ondernemerschap

Gedeputeerde Jo-Annes de Bat: "Zeer regelmatig bezoek ik familiebedrijven in onze provincie en zie ik met eigen ogen hoe mooi deze vorm van ondernemerschap kan zijn. Familiebedrijven zijn van grote meerwaarde voor de Zeeuwse economie, werkgelegenheid en samenleving door hun hechte band met de regio, maatschappelijk betrokkenheid en hun bijdrage aan lokale evenementen en instellingen zoals sportclubs, kerken en scholen. Veel familiebedrijven zijn gericht op continuïteit en langetermijndenken, zijn sterk waardegedreven en kennen grote betrokkenheid bij en van personeel. Als het gezin de hoeksteen van de samenleving is dan zijn familiebedrijven dat van onze economie."

Partners & hun expertise in de pilot voor bedrijfsopvolging:

  • Crossminds (bedrijfswaardering & financiële planning)
  • FamilieWerk (familierelaties & -statuten)
  • Schipper Accountants (fiscale zaken & financiële planning)
  • Impuls (projectleider)
  • Dockwize (inhoudelijk regisseur en verbinder)