Natuurrapportage
Eens in de drie jaar wordt er een Natuurrapportage opgesteld. De eerste rapportage is in 2019 opgesteld, de Natuurrapportage Zeeland 2019. Hierin zijn op provinciaal niveau trends van soortgroepen opgenomen en is gekeken naar de kwaliteit van de natuur in Zeeland.
Monitoring en onderzoek
Het volgen van de diverse planten en dieren gebeurt door middel van verschillende monitoringprogramma’s. Hierbij wordt waar mogelijk aangesloten bij landelijke meetnetten. Door gebruik te maken van eenzelfde methodes zijn gegevens vergelijkbaar. Samen met terreinbeheerders, soortenorganisaties en vrijwilligers worden er inventarisaties uitgevoerd. Deels in opdracht van de Provincie Zeeland.
Naast monitoring vindt er ook geregeld onderzoek plaats. Meestal gericht op een bepaalde soort of proces waar meer kennis op wenselijk is ten behoeve van de verbetering van de instandhouding van een soort. Vaak wordt er gekeken naar de redenen waarom het slecht gaat met de soort en worden er aanbevelingen gedaan voor herstelmaatregelen.
Data en informatie
Door de verzamelde gegevens op een centrale plaats met elkaar te delen, wordt de informatie voor meerdere partijen toegankelijk. Ongeacht wie of welke organisatie de inventarisatie heeft gedaan. De Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF) is zo’n centrale databank waar alle soort gegevens in worden opgeslagen. Via de verspreidingsatlas is de data verwerkt tot verspreidingskaarten per soort.
Voor het opslaan van vegetatie en habitattypenkaarten is de Nationale Databank Vegetaties en Habitats ontwikkeld.
Verwerking gegevens
De informatie uit deze databanken kunnen door verschillende organisaties worden gebruikt en verwerkt tot bijvoorbeeld trendinformatie of over kwaliteit. Zie hiervoor bijvoorbeeld de Natuurrapportage Zeeland 2019. Ook het Planbureau van de Leefomgeving en het CBS gebruikt deze databank voor het maken van evaluaties en trendgegevens. (bijvoorbeeld CLO)
Provincie viewers
In opdracht van Rijkswaterstaat en provincie worden er een aantal keer per jaar zeehonden in de Delta geteld. De gegevens hiervan hebben we in de viewer zeehonden tellingen verwerkt.
Ook samen met Rijkswaterstaat loopt er een project waarbij vogels worden geteld die op het slik lopen tijdens afgaand water. Hierbij wordt om de 2 à 3 uur geïnventariseerd waar en hoe veel vogels zich op het slik bevinden. Rondom de Oosterschelde zijn de vogels in 2016/2017 geteld. Rond de Westerschelde worden in de periode 2018-2020 tellingen uitgevoerd. Informatie hierover is te vinden in de viewer vogeltellingen.
Downloads
Externe links
- Informatie over de gezamenlijke afspraken met betrekking tot natuurmonitoring
- Verspreidingsgegevens diverse diersoorten op basis van gegevens NDFF
- Landelijk meetnet vogel en habitatrichtlijnsoorten
- Rapporten over kust(broed)vogels in de Delta
- PBL lerende evaluatie Natuurpact
- Stichting Landschapsbeheer Zeeland
Soorten organisaties
- Vogels: https://www.sovon.nl/nl (vogelinformatie en telprogramma’s)
- Reptielen, amfibieën en vissen: https://www.ravon.nl/
- Flora: https://www.floron.nl/
- Zoogdieren: https://www.zoogdiervereniging.nl/
- Vlinders, libellen: https://www.vlinderstichting.nl/
- Mariene flora en fauna en land- en zoetwaterweekdieren: https://www.anemoon.org/