Het Zeeuws Jongerenparlement 2022

Op 2 en 3 november organiseert de Provincie Zeeland voor de tweede keer het Zeeuws Jongerenparlement. Het Zeeuws Jongerenparlement is een tweedaags evenement voor jongeren van alle opleidingsniveaus in de leeftijdscategorie 15 tot 19 jaar. Door mee te doen aan het Zeeuws Jongerenparlement kan jij jouw stem laten horen over belangrijke maatschappelijke thema’s binnen de provincie.

Het Zeeuws Jongerenparlement 2022

Thema

Het thema van het Zeeuws Jongerenparlement 2022 is: wonen voor jongeren in Zeeland. Ook in Zeeland is sprake van krapte op de woningmarkt. De prijzen stijgen mede doordat mensen uit de Randstad zich in Zeeland vestigen. Helaas zijn er voor jongeren steeds minder betaalbare woningen. Daarnaast is ook de woonomgeving belangrijk, zoals voorzieningen in de wijk, groen, veiligheid en duurzaamheid. Tijdens het Jongerenparlement gaan we in debat over dit onderwerp. Hoe willen jongeren in de toekomst in Zeeland wonen? Zijn nieuwe woonvormen nodig en waar moet de provincie bouwen toestaan? Hoe blijft het Zeeuwse karakter behouden en welk perspectief zien jongeren voor zichzelf in Zeeland?

Gedeputeerde jongerenparticipatie Harry van der Maas:

“Dit is een nieuwe vorm van jongerenparticipatie waarbij we jongeren twee dagen de kans bieden om mee te praten en mee te doen. Het jongerenparlement is een combinatie van een jongerendenktank en een debat. Met deze pilot willen we jongeren betrekken bij deze belangrijke Zeeuwse thema’s.”

Excursie

Om een goed beeld te krijgen van het thema, blijven we dit jaar niet alleen in het Provinciehuis. Op woensdag 2 november gaan we namelijk met een bus op pad door Zeeland en bezoeken verschillende inspirerende locaties. We beginnen bij het Scheldekwartier in Vlissingen. Dit is een deel in Vlissingen dat volop in ontwikkeling is en woningen biedt voor alle doelgroepen, in verschillende prijsklassen en op diverse locaties. De gemeente Vlissingen en woningcorporatie l’Escaut gaan ons tijdens het bezoek alles vertellen over het project en de woningen die recent zijn opgeleverd of nog in aanbouw zijn.

Daarna rijden we door naar de tiny houses in Sint Laurens. Een aantal tiny houses zijn al bewoond, maar aan de meeste wordt nog druk gebouwd. Een bewoner en een betrokkene vanuit de gemeente Middelburg gaan ons alles vertellen over de mini huisjes en de totstandkoming van het project.

Tot slot brengen we een bezoek aan Ecowijk de Woongaard in Serooskerke. Dit is een duurzame wijk gelegen in een perenboomgaard. Er wordt nog volop gebouwd, maar wanneer wij in november langskomen zal het eerste deel bewoond zijn. Het perfecte moment om bewoners vragen te stellen over dit unieke project.

Aanmelden

Dit belooft een zeer interessante editie te worden! Wacht niet langer en meld je snel aan via: Save the date: Zeeuws Jongerenparlement (formdesk.com)

Editie 2021

Vorig jaar vond de eerste editie van het Zeeuws Jongerenparlement plaats, lees hier alles over de editie van vorig jaar: Het Zeeuws Jongerenparlement | Provincie Zeeland

 

Wat wordt er met mijn ideeën gedaan?