Hieronder vind je het laatste nieuws en activiteiten van Jouw Zeeland die gepland staan. Wil je je aanmelden voor een bijeenkomst? Stuur dan een mail naar jouwzeeland@zeeland.nl.

Binnenkort

27-01-2020 Op weg naar Het Lagerhuis

Op weg naar Het Lagerhuis is de grootste scholierendebatcompetitie van Nederland met landelijk in totaal meer dan 200 deelnemende scholen. Vijftien voorrondes worden in het voorjaar van 2019 gespeeld, verspreid door Nederland.

Op 27 januari 2020 vindt wederom de voorronde in Zeeland plaats in het Provinciehuis in Middelburg. Zeeuwse jongeren maken dan kennis met de Provincie en worden betrokken bij de provinciale politiek. Ze leren bovendien technieken om te spreken in het openbaar en om een constructieve dialoog te voeren. De winnende school gaat door naar de finale in Hilversum.

Al geweest

03-12-2019 Denktanksessie Klimaatverandering, Zeeland verandert mee!

Ben jij een student die out-of-the-box denkt? Vind je het thema ‘duurzaamheid’ interessant en wil je meer leren over de klimaatverandering en hoe wij onze steden en dorpen klimaatbesteding kunnen maken? En heb je goede ideeën over wat we zelf kunnen doen? Kom dan naar de denktanksessie ‘Klimaatverandering, Zeeland verandert mee!‘ op dinsdag 3 december van 16.00 uur tot 20.30 uur bij Provincie Zeeland.

20-11-2019 Provinciaal Jeugddebat 2019

Het Provinciaal Jeugddebat van 2019 vindt in Zeeland plaats op 20 november 2019. Wat houdt het Proviniciaal Jeugddebat in? Je gaat samen met leeftijdsgenoten meedenken over het thema Energietransitie (volledig overgaan op duurzame energiebronnen)  in samenwerking met Young Energie Society Challenge (YESC). Je ontmoet leeftijdsgenoten en je maakt kennis met de politiek. Tijdens het Jeugddebat werk je gelijk aan verschillende competenties zoals samenwerken binnen een diverse groep, brainstormen en discussiëren, creatief nadenken, keuzes maken en een eigen mening vormen.

Deelnemers aan het Provinciaal Jeugddebat maken ook nog eens kans om deel te mogen nemen aan het Nationaal Jeugddebat. De NJR nodigt aan het eind van elk debat ongeveer 12 jongeren uit die hun provincie mogen vertegenwoordigen in de Tweede Kamer in april 2020. Supertof!

Wanneer is het Provinciaal Jeugddebat in Zeeland? Op woensdag 20 november van 09.30 uur tot 16.00 uur. De locatie is ons prachtige Provinciehuis in Middelburg.

26-06-2019 NJR Training Vergroot je Invloed

Op 26 juni organiseren wij samen met de NJR een training “Vergroot je Invloed”. 

Wil jij weten hoe jij impact kan maken in jouw provincie? Wil jij aan de slag met het maken van effectieve campagnes, acties en het inzetten van social media om jouw stem en die van andere jongeren zo goed mogelijk te laten horen? Meld je dan aan voor de Training Vergroot je Invloed op woensdagmiddag 26 juni in het provinciehuis in Zeeland! Twee trainers van de Nationale Jeugdraad gaan met jullie aan de slag met het maken van een campagne of actie die je meteen in kunt zetten. We sluiten de training af met een broodje en een drankje.

NJR Training Vergroot je Invloed
26 juni
15:00-18:00 (inloop 14:30)
Provinciehuis Zeeland
Abdij 6, Middelburg 

Wil jij hier bij zijn? Meld je dan snel aan, want er zijn beperkte plekken: Opgeven kan via deze aanmeldlink.

De training is gratis! Meer informatie of vragen over de training? Mail naar lindajanmaat@njr.nl

05-06-2019 Dag van de Politiek

Op deze dag legt Jouw Zeeland aan leerlingraden uit wat Jouw Zeeland is en doet voor de provincie. Het is een eerste kennismaking met het jongerennetwerk.

18-05-2019 World Schools Academy

Afgelopen zaterdag hielp Jouw Zeeland mee bij de organisatie van de World Schools Academy. 32 scholieren uit het hele land, waaronder ook vijf Zeeuwen, namen deel aan de zevende editie van de WSA. Na de opening door de Commissaris van de Koning Han Polman, kregen de scholieren een training van ervaren debaters en gingen daarna ook zelf debatten voeren. Zes scholieren die hieraan deelnamen zijn gekozen om het nationale team te versterken en Nederland te vertegenwoordigen tijdens competities in binnen- en buitenland!

15-05-2019 World Café met HZ Communicatie studenten

15 mei hadden we bij Jouw Zeeland 16 enthousiaste tweedejaars HZ communicatiestudenten op bezoek. Met behulp van de World Café methode gingen zij in groepjes met elkaar in gesprek over de thema's cultureel erfgoed, vrijheid en democratie en hoe zij denken dat jongeren hier meer bij betrokken kunnen worden. 

18-04-2019 World Café met HZ Cult en Scheldemond

World Café over provinciale thema's met 110 Scheldemond leerlingen op de HZ University of Applied Sciences. In samenwerking met HZ Cult.

08-04-2019 VMBO-debat

Op 8 april was het VMBO-debat. Iets meer dan 80 leerlingen van het Calvijn- en Zwincollege gingen onder leiding van Het Debatbureau met elkaar het debat aan over een aantal thema's, waaronder verkeersveiligheid.

03 t/m 05-04-2019 Model European Parlement

Op 3, 4 en 5 april debatteerden 48 VWO 4 leerlingen van 8 verschillende scholen tijdens het MEP: Model European Parlement. De eerste twee dagen waren zij te gast in het Provinciehuis. Tijdens deze dagen gingen de leerlingen in commissies (van verschillende Europese landen) uiteen om over een aantal Europese vraagstukken te vergaderen, zoals cultuur, onderwijs, regionale ontwikkeling en energie. Vervolgens kwam zij met een resolutie die zij hadden voorbereid en probeerden deze op de slotdag in de oude Raadzaal van de het oude gemeentehuis in Middelburg er "doorheen" te krijgen.

23-02-2019 Jongerendebat Open Dag

Tijdens de Open Dag op 23 februari werd er een Jongerendebat georganiseerd. Dit debat werd onder leiding van Debat.nl gehouden in de Statenzaal van het Provinciehuis.

30-01-2019 Griezelen in de Crypte van het Abdij

Kom 30 januari 2019 in de Crypte luisteren naar een griezelverhaal over Middelburgse monniken. Durf jij te luisteren naar het verhaal van storyteller Jan Kuipers van Erfgoed Zeeland?

​28-01-2019 Op weg naar het Lagerhuis: voorronde Zeeland

Op weg naar Het Lagerhuis is de grootste scholierendebatcompetitie van Nederland met landelijk in totaal meer dan 200 deelnemende scholen. Vijftien voorrondes worden in het voorjaar van 2019 gespeeld, verspreid door Nederland.