Hieronder vind je het laatste nieuws en activiteiten van Jouw Zeeland die gepland staan. Wil je je aanmelden voor een bijeenkomst? Stuur dan een mail naar jouwzeeland@zeeland.nl.

Binnenkort

 

Informatie volgt.

Terugblik
 

09-07-2020 Bijeenkomst: Geef jouw mening over de corona-aanpak


Zes Zeeuwse jongeren lieten hun mening horen over de corona-aanpak! De jongeren gingen in gesprek met gedeputeerde Harry van der Maas en vice-voorzitter van
Veiligheidsregio Zeeland Harald Bergmann. De jongeren deelden hun mening over de veiligheid, handhaving en de maatregelen van de corona-aanpak. 

07-07-2020 Creatieve sessie jongerenparticipatie

Zeven jongeren gingen in de creatieve sessie van Bureau Coen in gesprek over hoe de jongerenparticipatie in Zeeland verhoogd kan worden. Ze dachten mee over voorzieningen in de woonplaats en interessante onderwerpen. Waarover wíllen zij meepraten? En hoé dan? De creatieve sessie heeft mooi inzichten opgeleverd. 

29-06-2020 Bijeenkomst: geef je mening over de coronacrisis (economie, onderwijs en openbaar vervoer)

Zeven jongeren gingen met gedeputeerden Harry van der Maas en Jo-Annes de Bat in gesprek over de coronacrisis. Deze middag ging het onder andere over de Zeeuwse economie en het openbaar vervoer. Corona heeft veel invloed op deze onderwerpen en ook op de jongeren. De jongeren deelden hun ervaringen met de gedeputeerden van de Provincie Zeeland en gaven hun mening over wat anders/beter kan.

06-02-2020 Bliksemstage scholieren MBO Bouw Scalda

45 MBO Bouw leerlingen gingen in gesprek met medewerkers van de Provincie Zeeland. Tijdens deze bliksemstage kregen zij een impressie in de mogelijkheden die de Provincie Zeeland kan bieden aan leerlingen met een MBO opleiding in de richting van bouw. 

27-01-2020 Op weg naar Het Lagerhuis

Op weg naar Het Lagerhuis is de grootste scholierendebatcompetitie van Nederland met landelijk in totaal meer dan 200 deelnemende scholen. Vijftien voorrondes worden in het voorjaar van 2019 gespeeld, verspreid door Nederland.

Op 27 januari 2020 vond de voorronde in Zeeland plaats in het Provinciehuis in Middelburg. Zeeuwse jongeren maakten kennis met de Provincie en werden betrokken bij de provinciale politiek. Ze leerden technieken om te spreken in het openbaar en om een constructieve dialoog te voeren. De winnende school gaat door naar de finale in Hilversum.

22-01-2020 Stamppotlunch docenten

Docenten van het voortgezet onderwijs en MBO Scalda bespraken op woensdag 22 januari onder het genot van een stamppotlunch het concept van het tweedaags jongerenparlement. Deze willen wij 8 en 9 september 2020 organiseren. De docenten hebben meegedacht over de inhoud van de tweedaagse. De mogelijke thema's zijn besproken.

Daarnaast zijn de thema's aan de jongeren die deelnamen aan het debat Op weg naar Het Lagerhuis ook voorgelegd. De plannen voor de tweedaagse worden nu verder uitgewerkt. 

16-01-2020 Ga over de streep

Op 16 januari ging gedeputeerde Jo-Annes de Bat met 57 jongeren van Havo en Vwo in gesprek over energietransitie. Dit werd gedaan met behulp van het spel 'Over de streep'. De leerlingen konden door links of rechts van de streep te staan aangeven of ze het eens of oneens waren met de stelling.

03-12-2019 Denktanksessie Klimaatadaptie

Op 3 december vond de bijeenkomst "Klimaatverandering, Zeeland verandert mee!" plaats in het Provinciehuis. Ongeveer 20 jongeren van Finding ROOTS, Scalda, Jouw Zeeland, de HAS Hogeschool en de opleiding Deltamanagement (HZ University of Applied Sciences) gingen in gesprek over wat er al gebeurt in de steden en dorpen om de extreme weersomstandigheden op te vangen en wat je zelf kan doen.

Tijdens deze denktanksessie kregen de jongeren de kans om mee te denken over de Zeeuwse aanpak. Peter van Veelen van Buro Waterfront gaf een inleiding over het ‘ritme van de stad’ en nam de jongeren mee op het gebied van innovatieve klimaatoplossingen in stedelijke delta’s. Wethouder Derk Alssema vertelde over de klimaatuitdagingen van de gemeente Goes en deelde tips-en-trics. Daarna zijn we aan de slag gegaan tijdens een ‘World Café’ sessie waar wij aan de hand van vier onderwerpen (Stad/Dorp, Natuur/Platteland, Onderwijs en Gedrag) we samen met de aanwezige professionals op zoek zijn gegaan naar vernieuwende ideeën om de extreme weersomstandigheden op te vangen.

20-11-2019 Provinciaal Jeugddebat 2019

Het Provinciaal Jeugddebat is de voorronde van het Nationaal Jeugddebat dat in de Tweede Kamer plaatsvindt. Tijdens de voorrondes in de provincies worden er scholieren geselecteerd die daar hun provincie mogen vertegenwoordigen. In 2019 was het thema in Zeeland de energietransitie. Onder dit thema vielen onderwerpen als: mobiliteit en verkeer, wonen en gebouwen, landbouw en energieopwekking.

Zomaar twee ideeën die voorbijkwamen: “Buurten bij de boer”. Het beroep van agrariër is onderbelicht aldus de scholieren, daarom vinden zij dat er meer aandacht moet komen op scholen om dit beroep bekender te maken. Met “Buurten bij de boer” kunnen de scholieren op stage bij een boerenbedrijf waar zij kennis maken met het werk van de boer én de maatregelen die zij treffen voor het klimaat en de energietransitie.

26-06-2019 NJR Training Vergroot je Invloed

Op 26 juni vond de NJR een training “Vergroot je Invloed”plaats in het Provinciehuis. 

Twee trainers van de Nationale Jeugdraad gingen aan de slag met het maken van een campagne of actie die je meteen in kunt zetten. We sloten de training af met een broodje en een drankje.

05-06-2019 Dag van de Politiek

Op deze dag legde Jouw Zeeland aan leerlingraden uit wat Jouw Zeeland is en doet voor de provincie. Het was een eerste kennismaking met het jongerennetwerk.

18-05-2019 World Schools Academy

Op 18 mei hielp Jouw Zeeland mee bij de organisatie van de World Schools Academy. 32 scholieren uit het hele land, waaronder ook vijf Zeeuwen, namen deel aan de zevende editie van de WSA. Na de opening door de Commissaris van de Koning Han Polman, kregen de scholieren een training van ervaren debaters en gingen daarna ook zelf debatten voeren. Zes scholieren die hieraan deelnamen zijn gekozen om het nationale team te versterken en Nederland te vertegenwoordigen tijdens competities in binnen- en buitenland!

15-05-2019 World Café met HZ Communicatie studenten

15 mei hadden we bij Jouw Zeeland 16 enthousiaste tweedejaars HZ communicatiestudenten op bezoek. Met behulp van de World Café methode gingen zij in groepjes met elkaar in gesprek over de thema's cultureel erfgoed, vrijheid en democratie en hoe zij denken dat jongeren hier meer bij betrokken kunnen worden. 

18-04-2019 World Café met HZ Cult en Scheldemond

World Café over provinciale thema's met 110 Scheldemond leerlingen op de HZ University of Applied Sciences. In samenwerking met HZ Cult.

08-04-2019 VMBO-debat

Op 8 april was het VMBO-debat. Iets meer dan 80 leerlingen van het Calvijn- en Zwincollege gingen onder leiding van Het Debatbureau met elkaar het debat aan over een aantal thema's, waaronder verkeersveiligheid.

03 t/m 05-04-2019 Model European Parlement

Op 3, 4 en 5 april debatteerden 48 VWO 4 leerlingen van 8 verschillende scholen tijdens het MEP: Model European Parlement. De eerste twee dagen waren zij te gast in het Provinciehuis. Tijdens deze dagen gingen de leerlingen in commissies (van verschillende Europese landen) uiteen om over een aantal Europese vraagstukken te vergaderen, zoals cultuur, onderwijs, regionale ontwikkeling en energie. Vervolgens kwam zij met een resolutie die zij hadden voorbereid en probeerden deze op de slotdag in de oude Raadzaal van de het oude gemeentehuis in Middelburg er "doorheen" te krijgen.

23-02-2019 Jongerendebat Open Dag

Tijdens de Open Dag op 23 februari werd er een Jongerendebat georganiseerd. Dit debat werd onder leiding van Debat.nl gehouden in de Statenzaal van het Provinciehuis.

30-01-2019 Griezelen in de Crypte van het Abdij

Op 30 januari kon je in de Crypte luisteren naar een griezelverhaal over Middelburgse monniken. Het verhaal werd verteld door storyteller Jan Kuipers van Erfgoed Zeeland.

​28-01-2019 Op weg naar het Lagerhuis: voorronde Zeeland

Op weg naar Het Lagerhuis is de grootste scholierendebatcompetitie van Nederland met landelijk in totaal meer dan 200 deelnemende scholen. Vijftien voorrondes worden in het voorjaar van 2019 gespeeld, verspreid door Nederland.