Hieronder vind je het laatste nieuws en activiteiten van Jouw Zeeland die gepland staan. Wil je je aanmelden voor een bijeenkomst? Stuur dan een mail naar jouwzeeland@zeeland.nl.

Binnenkort

15/08/2021

Fietsen zonder verlichting in het donker, bellen/ sms-en of muziek luisteren op de fiets, met meer dan twee personen naast elkaar fietsen, obstakels op de weg passeren zonder te kijken, de dode hoek van een vrachtwagen vergeten, zo maar oversteken op gevaarlijke plekken/kruisingen, door rood licht rijden..

Misschien doe je één van deze dingen bewust of onbewust ook wel eens. Hoe kunnen we ons gedrag in het verkeer positief beïnvloeden? Hoe kunnen we goed gedrag stimuleren? Gedeputeerde Harry van der Maas gaat graag met jullie in gesprek over dit onderwerp.

Deel jouw ervaring en denk met ons mee tijdens de digitale denktanksessie van Jouw Zeeland. De opbrengst kunnen we gebruiken we om nieuwe acties/campagnes te bedenken.

Ben jij tussen de 12-23 jaar oud? Laat dan van je horen en geef jouw mening tijdens de denktank over verkeersveiligheid. Geef je hier op. 

29&30/09/2021

Jouw Zeeland werkt samen met Het Debatbureau en tien Zeeuwse jongeren aan de organisatie van de pilot Zeeuws Jongerenparlement.

Het Jongerenparlement vindt op 29 en 30 september plaats. De tweedaagse is een combinatie van een  denktankbijeenkomst en een debat. Aan het Jongerenparlement kunnen maximaal 39 jongeren meedoen van verschillende leeftijden (15 t/m 19 jaar) en opleidingsniveaus. Tijdens deze tweedaagse volgen de jongeren inhoudelijke sessies over een aantal thema’s en gaan hierover met elkaar in debat.

In verband met de corona maatregelen zijn de data van het Jongerenparlement onder voorbehoud. Wil je op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Bekijk dan onze socials.

Terugblik

02/2021 Op Weg Naar Het Lagerhuis

Op 23-02-2020 vond de digitale speechwedstrijd plaats van het jongerendebat Op Weg Naar Het Lagerhuis. Ook was er een gesprek met jongeren over de coronacrisis. Leerlingen van CSW van de Perre, Ostrea Lyceum, Lodewijk College, Het Goese Lyceum Oranjeweg en het Calvijn College gingen de strijd aan om de finaleplek! Maurits van CSW van de Perre is de winnaar geworden van zowel de jury als de publieksprijs.

Een fysiek debat op het provinciehuis was nu helaas niet mogelijk, maar wellicht later in het jaar. De landelijke finale is 9 mei te zien op NPO2. Wil je meer informatie over Op Weg Naar Het Lagerhuis? Kijk dan op Op Weg Naar Het Lagerhuis – BNNVARA https://ownhlagerhuis.nl/

12/2020 Help mee met de voorbereiding van het Zeeuws Jongerenparlement!

Tien enthousiaste jongeren zijn betrokken bij de voorbereidingen van de pilot: Zeeuws Jongerenparlement. Dit doen ze binnen de Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Jouw Zeeland werkt hiervoor samen met Het Debatbureau. Gedeputeerde Harry van der Maas heette de jongeren hartelijk welkom en wenste ze veel succes toe! Het Zeeuws Jongerenparlement vindt plaats in 2021 en is een tweedaagse met in de ochtend een denktank en in de middag een debat. Aan het Jongerenparlement kunnen maximaal 39 leerlingen meedoen van verschillende leeftijden (15 t/m 19 jaar) en opleidingsniveaus.

12-12-2020 World Schools Academy

De World Schools Academy is een evenement waar jongeren uit heel het land een dag lang workshops krijgen van ervaren debaters en ook zelf debatten voeren. Een aantal scholieren is uitgekozen om het nationale team te versterken en Nederland te vertegenwoordigen tijdens competities in binnen- en buitenland. Het evenement vond dit jaar digitaal plaats op zaterdag 12 december. Er deden 32 scholieren aan mee, waarvan vier Zeeuwse jongeren.

24-11-2020 Provinciaal Jeugddebat

Hoe kunnen wij deelmobiliteit onder jongeren stimuleren? Hoe kunnen we ondermijning in Zeeland tegengaan? En wat kunnen wij doen aan het zoet water tekort? Die vragen kregen 37 Zeeuwse scholieren van verschillende scholen digitaal voorgelegd tijdens het Provinciaal Jeugddebat. Een enthousiaste groep jongeren ging hierover met een aantal Statenleden in debat. Tien jongeren zijn aan het einde van de dag uitgekozen om volgend jaar in debat te gaan met Tweede Kamerleden tijdens het Nationaal Jeugddebat.

29-10-2020 Praat mee over het financiële beleid van de Provincie Zeeland!

Een jongere van Jouw Zeeland was aanwezig bij een online sessie over de provinciale financiën met gedeputeerde Jo-Annes de Bat. Het Coronavirus heeft ontzettend veel impact op Zeeland gehad, niet alleen op de samenleving, maar ook op de economie en de provinciale en gemeentelijke begrotingen. Tijdens deze bijeenkomst werd er samen met de Zeeuwse inwoners gesproken over de uitdagingen waar we in Zeeland voor staan.

24-09-2020 Praat mee over slimme mobiliteit: het openbaar vervoer van de toekomst!

Vijf jongeren gingen in gesprek met gedeputeerde Harry van der Maas over de vraag hoe we samen kunnen zorgen dat Zeeland goed bereikbaar is en blijft. Maar ook hoe kunnen we dit in de toekomst met slimme en duurzame vervoersmiddelen nog beter organiseren (slimme mobiliteit). De mening van de jongeren werd meegenomen bij het opstellen van de regionale mobiliteitsstrategie.