Eerste elektrische bus gaat rijden in Zeeland

10 januari 2022
|
Nieuws
Elektrische bus

Vanaf maandag 10 januari 2022 rijdt de eerste elektrische lijnbus in Zeeland. De bus maakt ritten door Goes. Onder andere langs het stationsplein, het ADRZ en de Zeelandhallen. Voorheen werd de route met een dieselbus gereden. De ambitie is om vanaf 2025 alle lijnbussen zero emissie te laten rijden in Zeeland.

 

De nieuwe bus is een volledig elektrische stadsbus en wordt ingezet op een ronde in Goes. De nieuwe bus stoot geen CO2 meer uit en zorgt bovendien voor minder geluidsoverlast. Juist in een stadse omgeving, waar de bus de straat deelt met veel voetgangers en fietsers, zijn deze voordelen extra belangrijk. De komende periode wordt, vooruitlopend op de nieuwe busconcessie (de afspraken vanaf 2025 met vervoerders over het Zeeuwse busvervoer), ervaring opgedaan met de elektrische bus in Goes. Het doel is te kijken wat elektrisch rijden inhoudt. De bus zal op bepaalde momenten opgeladen moeten worden en werkt natuurlijk anders dan een dieselbus.

In de nieuwe busconcessie wordt gestreefd naar volledig zero emissie busvervoer in Zeeland. Op dit moment is het nog niet mogelijk om alle bussen zero-emissie te laten rijden vanwege de impact op de huidige concessie en de daarmee verbonden voertuigen.