Meldpunt Aziatische hoornaar

In Zeeland zien we steeds meer planten en dieren die van nature niet in Europa voorkomen, zoals de Aziatische hoornaar. Deze hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommel- en wespensoorten en andere (bestuivende) insecten. Ziet u een Aziatische hoornaar? Meld het dan!

Aziatische Hoornaar

De Aziatische hoornaar komt van nature niet voor in Europa, maar verspreidt zich zeer snel dankzij het feit dat er nauwelijks natuurlijke vijanden zijn. In het voorjaar vliegen jonge koninginnen uit en maken zij een nest. Dit voorjaarsnest is klein en wordt gebouwd op beschutte plekken. Je komt deze nesten bijvoorbeeld tegen in schuurtjes, tuinhuisjes, struiken of onder afdaken. Zo’n nest is op dat moment nog relatief gemakkelijk te verwijderen. Rond eind mei verhuizen de Aziatische hoornaars naar een secundair nest hoog in een boom. Dit nest is daardoor vaak moeilijk te vinden. Dit nest kan uitgroeien tot de grootte van een skippybal. Het verwijderen van deze nesten is vaak ingewikkeld en specialistisch werk.

Hoe herkent u een Aziatische hoornaar?

De Aziatische hoornaar lijkt op de Europese hoornaar en op andere wespensoorten die in Nederland voorkomen, maar kan ook verward worden met bepaalde zweefvliegen. Toch kunt u deze wespensoort herkennen aan de hand van een aantal kenmerken. De Aziatische hoornaar is met een lengte van twee tot drie centimeter groter dan de normale wesp. U herkent hem aan zwarte voelsprieten en borststuk. Over het achterlijf loop één gele band. Ook de poten zijn zwart, maar het uiteinde van de poten is geel. Dit onderscheidt de Aziatische hoornaar van de Europese hoornaar.

Twijfelt u nog? Op de website van het Kenniscentrum Insecten vindt u meer gedetailleerde informatie over de verschillen.

Is de Aziatische hoornaar gevaarlijk?

Aziatische hoornaars zijn niet agressief, tenzij het nest wordt aangevallen. Daarnaast komt de Aziatische hoornaar niet op zoete drankjes af zoals de bekende limonadewesp. Een steek van een hoornaar is pijnlijk, maar alleen gevaarlijk als u allergisch bent voor wespen. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met een arts.

Een Aziatische hoornaar gevonden, wat nu?

  1. Maak een duidelijke foto(‘s) van het insect en/of het nest.
  2. Meld de Aziatische hoornaar op waarneming.nl

Wilt u liever geen account aanmaken voor deze website? Meld dan via deze link.

Uw melding is zeer waardevol voor de natuurmonitoring in Zeeland. Met uw melding kunnen anderen misschien het nest vinden. Het is overigens van belang dat u het insect niet meteen doodt! De kans is namelijk groot dat het insect aanwijzingen kan geven voor de locatie van het nest. Meer informatie vind u in dit stappenplan.

Wat gebeurt er verder?

Medewerkers van Provincie Zeeland houden de waarnemingen van Aziatische hoornaars in de gaten.  Meldingen van een nest worden meteen opgepakt en doorgeschakeld naar het bestrijdingsteam. Als er nog Aziatische hoornaars actief zijn, wordt het nest zo snel mogelijk opgeruimd. U hoeft dus zelf geen plaagdierbestrijder in te schakelen.

Als een nest niet meer actief is, heeft bestrijden geen nut meer. Meldingen blijven overigens nog steeds waardevol.