Visserij Ontwikkel Plan vastgelegd: investering van 80 miljoen in vijf visserijregio's

20 maart 2024
|
Persbericht
Mosselkotter op de Oosterschelde

Vorig jaar stelde het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit 30 miljoen euro beschikbaar voor de visserijsector om de keten en gemeenschappen te ondersteunen bij de transitie van de visserij. Dit geld moet ten goede komen van vis gerelateerd bedrijfsleven en gemeenschappen die geraakt worden door de ingrijpende veranderingen in de Noodzeevisserij. Het Bestuurlijk Platform Visserij heeft in samenwerking met vijf visserijregio’s het Visserij Ontwikkel Plan (VOP) opgesteld. De regio's zijn Urk, Hollandse Haringkust, Kop van Noord-Holland, Noord-Nederland en Zuidwest Nederland.

Het plan beschrijft voor elk van de vijf regio’s concrete initiatieven vanuit de sector en hoe de financiële middelen daarvoor ingezet kunnen worden. Met cofinanciering van de betrokken partijen in de regio's wordt er in totaal 80 miljoen euro geïnvesteerd om klaar te zijn voor actuele en toekomstbestendige manier van werken met vis. Naar verwachting kunnen de regio’s vanaf het najaar 2024 aan de slag met de uitvoering van het ontwikkelplan.

Jo-Annes de Bat, gedeputeerde Provincie Zeeland en voorzitter Bestuurlijk Platform Visserij: ‘De veranderingen in de sector hebben verstrekkende gevolgen voor de visserijgemeenschap. De impact is groot. Op vissers en hun gezinnen. Op afnemers, transporteurs, winkels, restaurants en consumenten: de hele keten wordt getroffen. Het VOP geeft een impuls richting een gezonde en duurzame visserijsector. Met het geld dat vanuit het ministerie beschikbaar is gesteld, kunnen we stappen zetten om de lokale economie en werkgelegenheid binnen de visclusters te steunen. De visserijsector is een van de meest oude sectoren van Nederland, het is in ieders belang deze sociaal-cultureel belangrijke economie te behouden.’

Wat staat er in het Visserij Ontwikkel Plan?

In het plan wordt beschreven op welke manier de miljoenen in de vijf visserijregio’s worden besteed. Elke regio heeft een eigen deelplan met specifieke ambities en kansrijke perspectieven voor dat gebied. Daarnaast worden er twee bovenregionale deelplannen ontwikkeld rond vernieuwing in visserij-onderwijs en de beleving van de Nederlandse visserijcultuur.

Vervolg

De komende maanden worden de afspraken in het VOP geformaliseerd en zal het Ministerie de rijksmiddelen via de regionale partners beschikbaar stellen voor de uitvoering van de (visserij-)projecten.

Over het Bestuurlijk Platform Visserij

Het Bestuurlijk Platform Visserij (BPV) is een samenwerkingsverband van 18 gemeenten en 6 provincies waarbinnen de Nederlandse visserijgemeenschappen, met daaraan verbonden visclusters van bedrijvigheid, zijn geconcentreerd. Voorzitter van BPV is gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de Provincie Zeeland.

Lees meer over de regio's

Regio Urk
Bekijk dit antwoord Sluit dit antwoord

Urk is een van de regio's in het VOP. Urk kent het grootst aantal bedrijven dat actief is in de visverwerkende industrie van Noord-Europa. Door de vele bedrijvigheid en praktijkkennis in deze bedrijven beschikt het viscluster over alle ingrediënten om tot een circulaire visketen te komen in Nederland. Van de 30 miljoen euro wordt 7,4 miljoen toegekend aan initiatieven die hierop inhaken. ‘Wij geloven in een duurzame toekomst voor de Flevolandse visserijsector. Met de financiering uit het Visserij Ontwikkel Plan wordt ingezet op , verduurzaming en kennis in de sector en keten, zodat Urk haar (inter-)nationale positie kan behouden wat goed is voor de gemeenschap Urk en de Flevolandse economie’, aldus gedeputeerde Jan Klopman. Met het Visserij Ontwikkel Plan wordt dus structureel geïnvesteerd middels het creëren van een slimme hoogwaardige keten waar digitalisering en robotisering zijn intrede doet, met visafslag Urk als logistiek hart van de sector en ook door te investeren in visserij-onderwijs en in het slim benutten van reststromen.

Regio Zuidwest Nederland
Bekijk dit antwoord Sluit dit antwoord

Voor de regio Zuidwest Nederland (Zeeland en de gemeente Goeree-Overflakkee) is in totaal € 4,9 miljoen beschikbaar vanuit Rijksmiddelen. Vanuit de regio zal daar minimaal eenzelfde bedrag aan co-financiering tegenover gesteld worden. De initiatieven passen binnen de vier thema’s (‘kavels’) die geselecteerd zijn voor de regio Zuidwest Nederland: ‘Versterking visserij-infrastructuur’, ‘Verzilvering cultureel erfgoed’, ‘Beleving visserijgemeenschappen en ‘Zilte Zaligheden Zuidwest’.

Zo zullen zowel in Vlissingen als in Stellendam verschillende projecten worden uitgevoerd ter versterking van de bestaande visafslagen en zal de visserij-identiteit van Arnemuiden meer voor het voetlicht worden gebracht. Op Tholen en Noord-Beveland zullen bezoekerscentra worden gerealiseerd en op Schouwen-Duiveland zal gewerkt worden aan de versterking van de korte visserijketens. Tenslotte wordt een bijdrage geleverd aan de transformatie van het Oosterscheldemuseum in Yerseke.

Regio Hollandse Haringkust
Bekijk dit antwoord Sluit dit antwoord

In IJmuiden, Scheveningen en Katwijk klopt het hart van de (haring)visserij, waar traditie en hand in hand gaan. Als Hollandse Haringkust omarmen we dit erfgoed en streven we naar een duurzame toekomst voor de brede visserijsector. De ondersteuning vanuit LNV is daarbij zeer welkom. Wethouder Jacco Knape (Katwijk): “Aan de Noordzeekust groeiden familiebedrijven uit van traditionele haringhandelaren en haringvissers tot internationaal opererende visserijbedrijven. Ondanks vele bedreigingen voor de visserijsector vormen deze oer-Hollandse ondernemingen de spil van een toekomstig visserijcomplex, met duurzame werkgelegenheid en cultuurhistorische identiteit in kustgemeenschappen. Als Hollandse Haringkust dragen we met de visserij bij aan een gezond en voedingspatroon. We zijn dankbaar voor de steun van het Rijk, gericht op het creëren van een robuuste en toekomstbestendige visserijsector en het behoud van ons erfgoed. De beschikbare middelen voor onze regio zetten we in voor de clustering van afslag, handel en verwerking en het versterken van de afslagen in Scheveningen en IJmuiden. Ook voor ‘Seafood Central Holland’ als centrum voor innovatie en het (her)beleven van de Nederlandse visserij-identiteit, voor samenwerking tussen de visserij gerelateerde musea in Scheveningen, Katwijk en IJmuiden en het geven van een goede plek in Katwijk aan de Bomschuit en de ontwikkeling van de oude Redschuur en Visserijdriehoek. Een mooi begin dat smaakt naar meer; zodat ook de projecten die nu gezien het beperkte budget buiten de boot zijn gevallen, of die meer tijd nodig hadden om uit te werken, een plek kunnen krijgen.”

Regio Kop van Noord-Holland
Bekijk dit antwoord Sluit dit antwoord

De Kop van Noord Holland zet in op een nieuw perspectief voor de lokale visserij. Onder andere met een aanbod van verse vis van de Noordzee, Waddenzee, IJsselmeer en van duurzame kweek op het land. Met het Blue Food Centrum, omringd door varend erfgoed, wordt de visserijhaven van Wieringen het levendige hart van de visserijgemeenschap. Hier komt de visbedrijvigheid samen en kunnen handel en inwoners terecht voor vis uit de buurt. Waardevolle reuring voor Den Oever. Een maritiem innovatieatelier richt zich op de ombouw van de vloot naar een meer flexibele en diverse visserij. Texel wordt hét pionierende gebied voor het kweken van vis en andere zee-producten. Want daarin liggen de toekomstperspectieven voor de hele regio. De bakermat Den Helder is al eeuwenlang het kloppend hart van de visserij in deze regio. Het visserijbelevingscentrum verbindt met trots de rijke historische context aan een blik op de toekomst van Blue Food. Vanuit het Waddenfonds wordt gewerkt aan het rondje Waddenbaai. Deze dagtocht, vanuit de havens Oudeschild, Den Helder en Den Oever, verbindt alle hoogtepunten in de Kop.

Regio Noord-Nederland
Bekijk dit antwoord Sluit dit antwoord

Voor de regio Noord-Nederland, als één van de vijf regio’s, bestaande uit de gemeenten Harlingen, Noardeast-Fryslân, gemeente Het Hogeland, provincie Groningen en provincie Fryslân is het plan onder de bestuurlijke regie van de gemeente Het Hogeland opgesteld.

In samenspraak met ondernemers in de visclusters en met maatschappelijk betrokken burgers, middenstand, stichtingen en verenigingen in de visserijgemeenschappen hebben we gezamenlijk een zorgvuldig proces gelopen om een samenhangend pakket van initiatieven samen te stellen.

Wethouder Arjen Nolles (Het Hogeland) is blij met deze initiatieven: “In Zoutkamp, Lauwersoog en Harlingen wordt gewerkt aan de duurzame toekomst voor de visserij. We willen de visserij nog dichter bij het publiek brengen. Door de vangst dichterbij te verwerken, te bewaren en te verkopen en door in de visserijmusea óók het verhaal van de hedendaagse visserij te delen."

Het Noord-Nederlandse Visserij Ontwikkel Plan richt zich op een aantal speerpunten. Zo krijgen de  havens van Lauwersoog en Harlingen een impuls zodat bestaanszekerheid wordt vergroot. Verder wordt de maritieme binnenstad van Harlingen gebruikt om het verhaal van de visserij nog beter te vertellen. En het erfgoed in de gemeenten Noardeast-Fryslân en Het Hogeland wordt behouden, verduurzaamd en nog beter opengesteld voor publiek.