Zeeuwse tegelstrijd: alle gemeenten doen mee aan het ZK tegelwippen

21 maart 2024
|
Persbericht
Persoon haalt een tegel uit de tuin

Zeeuwse gemeenten dagen elkaar uit om stenen te wippen en deze in te ruilen voor bloemen, planten en bomen. De actie is onderdeel van de landelijke campagne NK Tegelwippen.

 

De vijfde editie van het NK Tegelwippen is vandaag gestart. Van 21 maart tot en met 31 oktober gaan door heel Nederland steden en gemeenten de uitdaging aan om zoveel mogelijk stenen te vervangen voor groen. Tegelijkertijd is er aandacht voor de effecten van klimaatverandering en hoe burgers hiermee om kunnen gaan.

Wie wordt dit jaar de kampioen?

Dit jaar doen alle Zeeuwse gemeenten mee met als doel Zeeland een stukje groener te maken. Toch nemen Zeeuwse gemeenten het ook tegen elkaar op: de gemeente met de meest gewipte tegels, mag zich Zeeuws kampioen Tegelwippen noemen. De vorige editie werd gewonnen door de gemeente Middelburg. Daar werd maar liefst 8700 vierkante meter aan steen vervangen door groen.

Alle gemeenten zijn in de race om de felbegeerde Gouden Tegel en Gouden Schep te winnen. Alle inwoners kunnen zelf meedoen door tegels in hun (gevel)tuin te wippen en er planten voor terug te plaatsen. Het aantal tegels dat je uit je tuin hebt gehaald, geef je door via de website van nktegelwippen.nl. De tegels kun je hergebruiken, inleveren bij de milieustraat of laten ophalen. De ophaalmogelijkheden verschillen per gemeente. Daarnaast organiseren deelnemende gemeentes en NME Zeeland aanvullende acties. Daarover wordt later meer bekend gemaakt.

Elke tegel telt

Gedeputeerde Arno Vael is blij om te zien dat alle gemeenten enthousiast meedoen:

“We zien elk jaar dat meer Zeeuwse gemeenten de actie ondersteunen. Net als vorig jaar, doen weer alle gemeenten mee aan het NK Tegelwippen. We gaan als provincie echt profijt hebben van een groenere omgeving. Elke gewipte tegel telt: meer groen zorgt meer verkoeling op hete dagen én minder wateroverlast bij hevige regenbuien. Dus tegels eruit, groen erin!”

Klimaatverandering

Door klimaatverandering hebben we steeds meer last van hete, droge zomers en wateroverlast door hoosbuien. Tegels houden warmte vast, waardoor het in de zomer echt warmer is. Bovendien veroorzaakt een betegelde tuin vaak wateroverlast bij flinke regenbuien, omdat het water niet in de bodem kan wegzakken. Beter is het om te kiezen voor groene bodembedekkers. Gras, bloemperken, bomen en geveltuinen houden regenwater beter vast, ze werken als een soort spons. Ook biedt groen de ruimte aan insecten en vogels, zorgt het voor extra verdamping en voor verkoeling en schaduw. Tijd dus om tegels in te ruilen voor groen.

Zeeland verandert mee

In Zeeland werken we samen aan een klimaatbestendige toekomst onder de noemer Zeeland Verandert Mee. Dit hebben we vastgelegd in de Klimaat Adaptatie Strategie Zeeland. Vergroening van tuinen en de openbare ruimte is onderdeel van de strategie. Zo maken we Zeeland klaar voor de toekomst.

Updates over het Zeeuws Kampioenschap Tegelwippen zijn te vinden op Zeelandverandertmee.nl. Meer informatie over de landelijke campagne is te vinden op NK-tegelwippen.nl.