Geopark Schelde Delta

De Vlaams-Nederlandse Schelde Delta heeft alles in zich om de UNESCO-Geopark status te krijgen. Het is een afgebakend gebied met een bijzondere geologische structuur en cultuurhistorie.

Schor Paulinapolder lichter-Arjan Hartog

Op weg naar Geopark Schelde Delta

Zee en rivieren hebben in de loop van de tijd lagen achtergelaten in de ondergrond of juist weggesleten. De diverse lopen van de Schelde zijn tekenend voor het landschap. Juist die interactie – de strijd tussen mens en water – maakt dit gebied zo bijzonder.

De ontstaansgeschiedenis van het gebied, de gevolgen van klimaatverandering en de invloed van de mens zijn te beleven en te zien aan de hand van de sites in het gebied. Sites zijn bezoeklocaties zoals een archeologische vindplaats of een aardkundig monument met uitleg over wat er te zien is.
De Provincies Zeeland, Noord-Brabant en Oost-Vlaanderen maken zich sterk voor het verkrijgen van de Unesco Geopark status.

Het UNESCO-Geopark label – vergelijk het met een Michelinster – opent deuren naar:

  • internationale aandacht en wetenschappelijk onderzoek;
  • regionale profilering;
  • een nieuwe dimensie in het toeristisch en recreatief aanbod in het gebied.

De insteek van het Geopark als levend klimaatlaboratorium wordt door UNESCO als zeer waardevolle toevoeging aan het wereldwijde Geopark-netwerk gezien. Er is geen ander Geopark dat een zo duidelijke link legt met het thema klimaatverandering. Schelde Delta heeft de potentie dat te bieden.