Interreg - (Be)Leefbare Schelde

In het Interreg Vlaanderen Nederland project (Be)Leefbare Schelde vinden duurzame, sociale en culturele ontwikkelingen plaats in de grensoverschrijdende Scheldedeltaregio. Het Schelde-estuarium vormt een unieke geologische eenheid die de grensstreek tussen Vlaanderen en Nederland verbindt. De streek kent een gemeenschappelijke cultuurhistorische geschiedenis, maar ook een gedeelde gemeenschappelijke uitdaging voor de toekomst. Het vereist sterke samenwerking om het projectgebied te kunnen profileren als toeristische topbestemming.

Land van Saeftinghe vanuit de lucht gezien

Dit Interreg-project is gericht op het verkrijgen van de Geopark-status van UNESCO voor het gebied. Het doel is om de toeristische druk van de kust naar het binnenland te verplaatsen en het toeristische aanbod in de regio te vergroten. en betrokkenheid van bewoners en staan centraal in de ontwikkeling van het toeristisch aanbod. Om de aantrekkingskracht van de Schelde Delta als toeristische bestemming te vergroten, wordt ingezet op verschillende initiatieven.

Toeristische bestemming

Een verhoogde herkenbaarheid van de regio als een waardevolle toeristische bestemming is een van de streefpunten. Dit omvat het versterken van het toeristisch aanbod en het verbinden van diverse plekken in de regio. Daarnaast wordt er actief gewerkt aan het spreiden van toeristen, weg van de traditionele hotspots, naar de verborgen 'parels' in het achterland. Met bestaande en nieuwe toeristische poorten, parels, routestructuren en beleefroutes wordt het verhaal van het heden, het verleden en de toekomst van het gebied aan haar bezoekers als eenheid getoond en gemaakt.

Zo zal onder andere de Verdronken stad Reymerswael in Zeeland als 'parel' ontwikkeld worden. Daarnaast zal het optreden als kleinere ankerplaats waar dankzij heraanleg van de oude funderingen en de realisatie van een expositie in samenwerking met museum Boijmans van Beuningen, de stad opnieuw zichtbaar wordt gemaakt. In één van de 'poorten', het Watersnoodmuseum, zal een expositie gerealiseerd worden over waterbouw in de Schelderegio door de geschiedenis heen. 

Met onderzoek naar toeristische data, de van bestaande en ontwikkeling van nieuwe tools, wil het project gerichte spreiding van toeristen over de regio. Er wordt een integrale gebiedsdekkende strategie en actieplan ontwikkeld. 

Projectduur: 15/08/2023 - 14/08/2026
Projectverantwoordelijke: HZ Kenniscentrum Kusttoerisme
Toegekende Interreg: 4.801.094,47 euro (50%)
Thema: Duurzame, sociale en culturele ontwikkelingen in de grensoverschrijdende Scheldedeltaregio
Partners: HZ University of Applied Sciences, Beheerstichting Zuidwaterlinie Alliantie, gemeente Bergen op Zoom, gemeente Borsele, gemeente Kapelle, gemeente Puurs-Sint-Amands, gemeente Reimerswaal, gemeente Rumst, gemeente Tholen, Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN)-Belgische Geologische Dienst (BGD), provincie Antwerpen, provincie Noord-Brabant, provincie Oost-Vlaanderen, provincie West-Vlaanderen, provincie Zeeland, Stad Oostende, Stad Sint-Niklaas, Stichting Nationaal Monument Watersnood 1953, Thomas More Mechelen-Antwerpen vzw, Toerisme Oost-Vlaanderen, Vrijbuiter Zeilen en Westtoer.