Stikstofreductie

Het aantal soorten planten en dieren wordt overal minder. Ook in Zeeland moeten we de staat van de natuur verbeteren. Het is daarom nodig dat de stikstofuitstoot en -neerslag blijvend worden verlaagd.

Perceel dat is ingedeeld in stroken met verschillende gewassen

De Provincie Zeeland heeft altijd benadrukt dat doelen haalbaar en uitvoerbaar moeten zijn. De aanpak van het Rijk focust vooral op minder uitstoot van ammoniak (NH3). Voor Zeeland wordt als richtinggevend doel een vermindering van 631 ton ammoniak (NH3) gebruikt. De Provincie Zeeland ziet dit doel als een denkrichting voor de gebiedsprocessen. Dit omdat voor ons een vermindering van stikstofoxiden (NOx) ook van groot belang is.

Het startpunt van de stikstofaanpak in Zeeland is dat alle sectoren bijdragen aan de opgave en zij dit vrijwillig doen. We zien kansen om verschillende opgaven in het landelijk gebied aan elkaar te koppelen. De mogelijkheden werken we samen met onze partners uit in een gebiedsprogramma. 

Tractor met aanhanger rijdt over akkerbouwperceel

Op dit moment volgen we de doelen uit de ‘Wet stikstofreductie en natuurverbetering’ (Wsn). Hierin staat welk percentage van de stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden onder de Kritische Depositie Waarde (KDW) moet zijn. In 2025 moet dit ten minste 40% zijn. En in 2030 (volgens het landelijk coalitieakkoord) moet 74% van de stikstofgevoelig Natura 2000-gebieden onder de KDW zijn gebracht. Dit percentage kan in onze overbelaste duingebieden alleen gehaald worden als ook maatregelen worden genomen in de sectoren die de Provincie Zeeland zelf niet kan beïnvloeden. Denk hierbij aan de stikstofneerslag uit het buitenland en de scheepvaart.

Hoe verminderen we de hoeveelheid stikstof in Zeeland?

Wanneer te veel stikstof in natuurgebieden terechtkomt, verstoort het daar de natuurlijke stikstofbalans in de bodem. Om de in natuurgebieden goed te kunnen beschermen, moet de hoeveelheid stikstof afnemen. Dit is belangrijk voor de natuur én voor onze gezondheid.

Deze daling kan bereikt worden via vier actielijnen:

  • Door het verlenen van vergunningen. We bekijken wat het effect van een geplande activiteit is.
  • Door het nemen van een specifieke maatregel waardoor de stikstofuitstoot verminderd (bronmaatregel). Een voorbeeld is de aanpak van piekbelasters. Kijk voor meer informatie over de piekbelastersaanpak op de pagina ‘veelgestelde vragen over stikstof’ of op de website www.aanpakpiekbelasting.nl.
  • Door een integrale gebiedsaanpak in gebieden waar veel (urgente) doelen gehaald moeten worden zoals in Noordwest Walcheren en Schouwen-West. Samen met alle betrokken overheden, maatschappelijke organisaties en stakeholders worden keuzes gemaakt om te komen tot een afgestemde integrale uitvoering voor de verschillende opgaven zoals natuur, water en klimaat.
  • Door een aanpak gericht op één sector. Deze aanpak richt zich niet op een plaats of gebied, maar op effecten door de hele provincie. Bijvoorbeeld verkeer of industrie.
Fort Rammekens tegen industrie site Damen

Bronmaatregelen in Zeeland

Bronmaatregelen gaan letterlijk over het aanpassen van de bron van de stikstofuitstoot. In dit geval om de uitstoot te verminderen. Het standpunt van de Provincie Zeeland is dat het Rijk in de basis verantwoordelijk is voor het ontwikkelen, financieren en (laten) uitvoeren van algemene bronmaatregelen. Wel bekijken we welke bronmaatregelen de Provincie Zeeland kan nemen als het gaat om de stikstofreductie. We berekenen bijvoorbeeld hoeveel het oplevert als de veerboot tussen Vlissingen en Breskens elektrisch vaart.

Het Rijk heeft vanaf het voorjaar van 2020 een flink aantal bronmaatregelen vastgesteld. De nadruk ligt op de veehouderij. Omdat we in Zeeland weinig veehouderijen hebben, passen deze maatregelen niet goed voor ons.

De maatregelen zijn te zien op de website van Aanpak Stikstof