Voorjaarsbijstelling 2023

20 april 2023
|
Publicatie

De Provincie Zeeland reserveert de komende twee jaar 2 miljoen euro uit de eigen Provinciale begroting om alvast te kunnen beginnen met het nemen van maatregelen voor het herstellen en versterken van de Zeeuwse natuur, het verbeteren van het Zeeuwse watersysteem en het toewerken naar een volhoudbare landbouw. Dat blijkt uit de Provinciale voorjaarsbijstelling die op 20 april 2023 werd gepresenteerd. De Provincie treft voorbereidingen om daarvoor een aparte uitvoeringsorganisatie op te richten, en verwacht het geld volgend jaar terug te krijgen uit het Transitiefonds van het ministerie van LNV.

Oever Veerse Meer

In de jaarrekening (zie P&C Portaal Provincie Zeeland) staat waar de Provincie vorig jaar het geld aan heeft besteed.  

Normaal gesproken verschijnt rond deze tijd de Provinciale voorjaarsnota. Omdat er op dit moment wordt gewerkt aan de vorming van een nieuw college is het huidige college van (GS) terughoudend met het presenteren van nieuwe beleidsvoornemens. Evengoed ziet het college zich genoodzaakt voor een aantal knelpunten in de begroting een oplossing te vinden. Dit doet het in de donderdag gepresenteerde voorjaarsbijstelling. Daarnaast blijkt uit de jaarstukken dat de Provincie het afgelopen jaar afsluit met een batig saldo van 7,4 miljoen euro. Dit wordt toegevoegd aan de algemene reserve.

De bovengenoemde 2 miljoen euro zijn bedoeld om de belangrijkste opgaven in het landelijk gebied in samenhang op te pakken. Dat moet zijn beslag krijgen in het Zeeuwse Gebiedsprogramma als uitvloeisel van het Nationaal Programma Landelijk Gebied. Belangrijkste doelen zijn het herstellen en versterken van de Zeeuwse natuur, het verbeteren van het Zeeuwse watersysteem en het toewerken naar een volhoudbare landbouw. Dat doen we onder meer door het treffen van maatregelen voor het reduceren van de uitstoot van stikstof en ‘klimaatgassen’, het uitvoeren van natuurherstel, het opvangen en bergen van zoet water en het stimuleren van de landbouwtransitie. Gedeputeerde Staten maken voor deze maatregelen in 2023 € 822.000 en in 2024 € 1.816.000 vrij. Als het Rijk in 2024 het geld uit het Transitiefonds beschikbaar stelt, wordt het daarmee verrekend en vloeit het geld terug naar de Provinciale Investeringsagenda.

Eerder dit jaar heeft de Rijksoverheid de vijfde tranche van de regeling Woningbouwimpuls opengesteld voor aanvragen door gemeenten. Gemeenten kunnen meebouwen met een bijdrage uit deze regeling, waarbij zij extra aandacht geven aan de bouw van betaalbare woningen voor starters en mensen met een laag- of middeninkomen. Er zijn twee gemeenten die momenteel een doen op provinciale cofinanciering. Daarvoor stelt de Provincie 200.000 euro per gemeente beschikbaar.

Naast bovengenoemde bedragen maakt het college verder 120.000 euro vrij voor een noodprogramma voor ondernemers in Zeeland die vanwege de hoge energieprijzen in de problemen komen of zijn gekomen. Dat geld is zowel beschikbaar voor acute hulp als voor het bieden van kennis via zogenoemde energiecoaches.

Uit de voorjaarsbijstelling blijkt verder dat er 300.000 euro extra nodig is voor de aanleg van een parallelweg langs de N285 bij Poortvliet voor tractoren en ander landbouwverkeer, een fietspad en een geluidswal. Dat extra geld is onder meer nodig vanwege de inflatie, de onverwacht hoge archeologische kosten en de hogere kosten van grondverwerving.
Door de steeds verdergaande automatisering en automatiseringsbehoefte nemen de daarmee samenhangende kosten ook bij de Provinciale organisatie zelf toe. Er is behoefte aan nieuwe applicaties of uitbreidingen van bestaande applicaties. Bovendien worden er steeds hoger eisen gesteld aan het netwerk, backups, beveiligingsmaatregelen, voorzieningen, devices en de ondersteuning hiervan. Om deze kosten te dekken, is er dit jaar 439.000 euro extra beschikbaar, en vanaf 2024 structureel 128.000 euro extra.