Vergadering Gedeputeerde Staten 17 oktober 2023

Datum: 17 oktober 2023
Starttijd: 09:15
Locatie: Admiraliteitszaal

Het college van (GS) vergadert wekelijks op dinsdagmorgen over onderwerpen die gaan over Zeeland. Het nam de volgende besluiten.

Besluitenlijst vergadering van 17 oktober: bijgewerkt 19 oktober 2023

Provincie Zeeland reageert op de rijksregeling Woningbouwimpuls

Het Rijk stelt voor de zesde keer geld beschikbaar via de regeling Woningbouwimpuls (Wbi). Voor die regeling loopt een consultatie. De Provincie Zeeland heeft hierop gereageerd. Daarbij is gesteld dat het minimum aantal van tweehonderd woningen relatief hoog ligt, waardoor de regeling moeilijk toegankelijk is voor de Zeeuwse gemeenten. De wijze waarop de Wbi zesde tranche rekening houdt met de woondeals heeft ook aanpassing nodig. Ook vindt de Provincie dat het beter zou zijn om langjarig en per regio geld beschikbaar te stellen voor woningbouw. Tot slot constateert de Provincie dat de randvoorwaarden en beoordelingscriteria de grootstedelijke gebieden bevoordelen boven de overige delen van Nederland en dat dit geen recht doet aan het feit dat elke regio telt.

Aanpassing subsidiebedrag stichting Westerlicht

In maart 2023 ontving de stichting Westerlicht een van maximaal € 30.000 van de Provincie Zeeland voor het inrichten van een digitale infrastructuur. Per ongeluk heeft de stichting de btw-kosten niet in hun meegenomen. Dit wordt nu gecorrigeerd. De subsidie aan de stichting wordt daarom verhoogd met een bedrag van Є 6.160.

Zeeland steunt aanpak zoetwater in West-Vlaanderen

De Provincie West-Vlaanderen start het project WIJWater. Het project heeft als doel om het poldergebied in Noord-West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Zeeland klimaatresistenter maken. Het project zet in op een grensoverschrijdend waterbeheer en buffering van zoet water in de bestaande kanalen. Voor dit project vraagt West-Vlaanderen aan bij Interreg Vlaanderen-Nederland. De Provincie Zeeland vindt dit een belangrijk project en betuigt haar steun aan de subsidieaanvraag van West-Vlaanderen.
 

Dinsdag 17 oktober 2023

Samenwerkingsovereenkomst provincies voor project ‘Training emissie-eisen industrie’

In het voorjaar van 2020 is de themagroep Industrie binnen het Schone Lucht Akkoord (SLA) opgericht. De themagroep wil de doelen uit het SLA voor de sector industrie realiseren. Kennisopbouw en -borging bij de verschillende omgevingsdiensten, als gedelegeerd , is hierin cruciaal. Met een samenwerkingsovereenkomst regelen provincies de uitvoering van het project ‘Training emissie-eisen industrie’ voor medewerkers van omgevingsdiensten.

Aanpak netcongestie

Het elektriciteitsnet in Zeeland zit vol (netcongestie). Dit betekent dat er voorlopig geen ruimte is voor nieuwe grote aansluitingen (groter dan 3x80 ampère) van bedrijven. De Provincie, Zeeuwse gemeenten, netbeheerders Tennet en Stedin, Impuls Zeeland en VNO-NCW zoeken samen naar slimme oplossingen voor de krapte op het elektriciteitsnet op korte termijn en voor uitbreiding van het net op langere termijn. Dit is nodig zodat bedrijven kunnen blijven en doorgroeien.

Subsidie voor onderzoeksprogramma Deltavraagstukken Vlaanderen-Nederland

De Provincie Zeeland/Campus Zeeland heeft besloten om een beschikbaar te stellen van € 75.000 voor het programma ‘Meervoudig Gebruik van Nearshore and Offshore Infrastructuren Noordzee’ binnen het onderzoeksprogramma Deltavraagstukken Vlaanderen-Nederland. Dit icoonproject combineert uitstekend met het icoonproject ‘Delta Protein’. Naar verwachting leidt het nieuwe project tot versterking van de programma’s en de samenwerking met Vlaanderen.
 

Nieuwe Samenwerkingsovereenkomst uitvoering Nationale Agenda Laadinfrastructuur

Om de doelen voor elektrisch rijden uit het Klimaatakkoord te behalen, is de Nationale Agenda Laadinfrastructuur in het leven geroepen. Hierin werken het Rijk, gemeenten, provincies en netbeheerders samen om laadinfrastructuur geen beperking te laten zijn voor de groei van elektrisch rijden. De zes regio’s voeren de agenda uit in samenwerking met de gemeenten. Voor 2020 tot en met 2023 zijn via een specifieke uitkering middelen beschikbaar gesteld voor de uitvoering. Op 30 oktober 2023 wordt een nieuwe samenwerkingsovereenkomst getekend met een breder aandachtsgebied. Er is in deze overeenkomst specifiek aandacht voor logistiek, bouw (logistiek), de vaart en de verschillende manieren van laden. Hiervoor worden via een bijbehorende specifieke uitkering opnieuw middelen ter gesteld.

Beslissing op bezwaar tegen afwijzing POP3-subsidieaanvraag

De aanvrager van een POP3-subsidieaanvraag voor het project ‘Precisie beregening en irrigatie’ heeft gemaakt tegen de afwijzing van zijn . De onafhankelijke commissie bezwaar, en klachten heeft zich gebogen over de zaak en het bezwaar verklaard. hebben dit advies overgenomen. 

Impact Aeriusrelease voor Zeeland

Aerius is een tool die gebruikt wordt voor vergunningverlening, om te berekenen wat het effect van de te vergunnen activiteit is op stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden. Aerius wordt elk jaar geactualiseerd; 5 oktober 2023 werd de nieuwe versie vrijgegeven. De impact van deze nieuwe versie is relatief groot, omdat er veel wijzingen zijn in de toegenomen hoeveelheid stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden. Extra doorrekeningen worden nu uitgevoerd (het Rijk in samenwerking met het RIVM) om te zien of doelen moeten worden aangescherpt. Daarnaast geldt dat het verlenen van vergunningen verder bemoeilijkt wordt.

Vragen van PS aan GS

(GS) geven regelmatig antwoorden op vragen die (PS) stellen. Dat zijn de zogenaamde artikel 44-vragen. Wij verwijzen u naar het actuele overzicht

De Wet open overheid (Woo) regelt het recht van burgers op informatie van de overheid. Besluiten op Woo-verzoeken vindt u in het actuele overzicht.

Heeft u vragen over de onderwerpen op de openbare besluitenlijst, neem dan contact op met de afdeling Communicatie van de Provincie Zeeland via het telefoonnummer +31 118 631050.

De volgende vergadering van Gedeputeerde Staten is op 31 oktober 2023.

Een greep uit de agenda van: 

18 oktober

Jo-Annes de Bat brengt een werkbezoek aan ModuVision in Vlissingen en aan SWYCS in Middelburg.

Harry van der Maas reikt een prijs uit aan de winnende school van de ANWB Fietsmasters Challenge 2023. Ook brengt hij een werkbezoek aan het watersnoodmuseum in Ouwerkerk.

Wilfried Nielen brengt een bezoek aan het Dijkhuisje, de inlaag en getijdenbakken en basisschool De Vliete in Wissenkerke in het kader van De Zeeuwse Natuur.

19 oktober

Jo-Annes de Bat tekent samen met DELTA de nieuwe sponsorovereenkomst voor DELTA Ride for the Roses in het provinciehuis in Middelburg. Ook reikt hij de symbolische cheque uit aan de subsidieontvangers van de tiende ronde van de Zeeland in Stroomversnelling-regeling in Middelburg en brengt hij samen met een aantal Zeeuwse ondernemers een bezoek aan Bidfood in het kader van de .

Jo-Annes de Bat en Dick van der Velde zijn aanwezig bij de denktanksessie met Jouw Zeeland over kernenergie in het provinciehuis in Middelburg.

Harry van der Maas leest voor tijdens de lezersbijeenkomst van Zeeuws Weerzien in Middelburg.

Wilfried Nielen brengt een werkbezoek aan Zeeland Refinery.

Arno Vael gaat mee op werkbezoek met Deltacommisaris Peter Glas en bezoekt in Terneuzen diverse projecten op gebied van waterveiligheid, zoetwatervoorziening en klimaatadaptie. Ook spreekt hij tijdens de slotbijeenkomst van het LEADER-project de Zeeuwse Kringloop op een melkveehouderij in Kapelle.

Dick van der Velde brengt een werkbezoek aan strandpaviljoen Woest 17 in Nieuwvliet. 

20 oktober

Harry van der Maas brengt een werkbezoek aan boerderij ’t Oefje in Oostdijk.

21 oktober

Jo-Annes de Bat is aanwezig bij het concert van het Metropoolorkest in het Scheldetheater in Terneuzen.

22 oktober

Jo-Annes de Bat verzorgt de prijsuitreiking bij de 36e Strandcross in Vlissingen.

23 oktober

Jo-Annes de Bat reikt een voucher uit voor de 250ste van het Volwassenenfonds Sport & Cultuur (VFS&C) in Oostburg.

25 oktober

Han Polman is ontbijtgast van De ochtend op Radio 4.