Provinciale voorwaarden kernenergie

20 december 2023
|
Kernenergie
Kerncentrale in Borsele met zonsondergang

Waarborgen van de veiligheid, geen koeltorens, geen bovengrondse leidingen (traject Borsele – Bergen op Zoom), behoud van de Sloerand en zorgvuldige informatievoorziening; dat zijn de eisen die de Provincie Zeeland stelt aan de mogelijke komst van nieuwe kerncentrales en het langer openhouden van de huidige centrale in Zeeland. 

Deze voorwaarden worden als niet onderhandelbaar beschouwd door . Dit betekent dat als aan deze voorwaarden niet wordt voldaan, Provincie Zeeland niet meewerkt aan de eventuele nieuwbouw van twee nieuwe kerncentrales en de eventuele bedrijfsduurverlenging van de huidige kerncentrale in Borsele.

Deze voorwaarden zijn onderdeel van een pakket van voorwaarden die de Provincie Zeeland wil stellen en kansen die ze ziet als het Rijk beslist om in Zeeland nieuwe kerncentrales te gaan bouwen. De voorwaarden zijn opgesteld na een consultatietraject met inwoners van Zeeland, jongeren, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en andere Zeeuwse overheden.

Over het pakket

Doel van het pakket voorwaarden is dat bij de mogelijke komst van twee nieuwe kerncentrales de lasten en lusten voor (de inwoners van) Zeeland in evenwicht blijven. Ook wil de Provincie de kansen die het met zich meebrengt optimaal benutten en extra investeringen kunnen doen in Zeeland.

In de voorwaarden vraagt Gedeputeerde Staten aandacht voor de lokale en regionale impact en daarmee de consequenties van de eventuele bouw van twee nieuwe kerncentrales en het eventueel langer openhouden van de huidige centrale. Dit zowel voor de periode voor, tijdens als na de eventuele bouw van twee kerncentrales. Er wordt daarbij in het bijzonder aandacht gevraagd voor de gevolgen op de woningmarkt, infrastructuur, arbeidsmarkt, landschap, natuurontwikkeling en leefbaarheid.

Leefbaarheid en impactscan

Voor, tijdens en na de bouw van nieuwe kerncentrales is het van groot belang dat de leefbaarheid in de regio wordt behouden. Er zijn veel vragen over de impact op de directe omgeving en de hele regio. Daarom is het noodzakelijk om tijdens al deze fasen de impact op het lokale en regionale woon, werk- en leefklimaat minimaal te houden. Daarom moet bij de voorbereiding van de plannen een impactmeting worden uitgevoerd. Deze impactmeting moet inzichtelijk maken wat de gevolgen zijn van de komst van twee nieuwe kerncentrales en het langer openhouden van de huidige kerncentrale voor het leef-, werk- en woonklimaat van Zeeland. De bereikbaarheid van voorzieningen, een toegankelijke infrastructuur en goede uitvalswegen moeten geborgd zijn tijdens en na de eventuele bouw.

Kansen

De ontwikkelingen bieden ook veel kansen voor het versterken van het sociaaleconomische systeem in Zeeland. Ook het huidige en toekomstige bedrijfsleven in Zeeland moet kunnen profiteren van de ontwikkelingen. Het is van groot belang dat er in een vroeg stadium ingezet wordt op het realiseren van een nucleair onderzoeks- en kenniscluster en een innovatiestructuur in Zeeland op het gebied van nucleaire technologie.

Opvolgend voorwaardenpakket

In 2024 moet op basis van onderzoeken en de impactmeting meer duidelijkheid komen over de precieze gevolgen van de plannen voor Zeeland. Als dat in beeld gebracht is kan de Provincie de kansen en voorwaarden nog concreter maken. Deze nog nader uit te werken voorwaarden en kansen formuleert de Provincie in een opvolgend voorwaardenpakket. Over dat tweede pakket mogen de eerder betrokken partijen uiteraard ook hun mening geven.

Over de consultatie

In het consultatietraject dat liep van 11 juli tot en met 27 oktober 2023 is een online consultatie onder inwoners gehouden (van 2 tot en met 27 oktober), en in fysieke bijeenkomsten gesproken met jongeren, maatschappelijke organisaties, werkgeversorganisaties, Zeeuwse bedrijfsleven, Zeeuwse gemeenten en waterschap. De algemene vraag die is gesteld in dit consultatietraject is welke voorwaarden er gesteld zouden moeten worden aan de eventuele komst van twee nieuwe kerncentrales en het eventueel langer openhouden van de huidige centrale, welke kansen Zeeland hierbij zou kunnen benutten en welke bedreigingen worden gezien. Hierbij is duidelijk toegelicht dat dit consultatietraject geen draagvlakmeting is over de keuze wel of geen kernenergie. De verantwoordelijkheid voor een draagvlakmeting ligt bij het Rijk.

Vervolg

praten vrijdag 9 februari 2024 over de voorwaarden. De voorwaarden die inwoners van de gemeente Borsele hebben opgesteld worden op 11 januari 2024 besproken in de gemeenteraad. De beide voorwaardenpakketten worden gezamenlijk aangeboden aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Het volledige voorwaardenpakket en meer informatie over de ontwikkelingen rondom kernenergie in Zeeland zijn te vinden op www.zeeland.nl/kernenergie.