Provincie en Rijkswaterstaat leggen afspraken vast over bouw uitkijk- en radartoren in Hedwigepolder

12 maart 2024
|
Persbericht
Lilian Sikkema en Arno Vael ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst

Provincie Zeeland en Rijkswaterstaat gaan samen een geïntegreerde uitkijk- en radartoren realiseren op de panoramaheuvel in de Hedwigepolder. De afspraken rondom de samenwerking zijn vastgelegd in een overeenkomst en die is vorige week ondertekend. De aanbesteding voor de bouw van de toren en de aanleg van de toegangsweg kan nu worden gestart.

Provincie Zeeland zorgt met de uitkijktoren voor een unieke recreatieve plek in de Hedwigepolder. Rijkswaterstaat vervangt hiermee de huidige radartoren in het Verdronken Land van Saeftinghe die einde levensduur heeft bereikt.

Samen met de streek

Waarom ook alweer een heuvel met toren? In de afgelopen jaren is in overleg met omwonenden, ondernemers en andere betrokken partijen uit het gebied, de zogenaamde streekholders, het idee ontstaan om een panoramaheuvel aan te leggen. Hiervoor kon de grond worden gebruikt die vrijkwam bij het afgraven van de oude zeedijken in het Hedwige-Prosperproject. Ook ontstond de wens voor een uitkijktoren. Hier kunnen bezoekers de Scheldenatuur, de haven en voorbijvarende schepen en het achterliggende boerenlandschap op grote hoogte beleven. De toren biedt ook ruimte voor horeca, een ontvangst- en expositiecentrum en een aantal ecolodges, waar overnacht kan worden. Het wordt een van de “onthaalpoorten” van Grenspark Groot Saeftinghe.

Combinatie

Tijdens het voorbereidingsproces bleek een combinatie mogelijk met de radartoren die Rijkswaterstaat moet verplaatsen. In 2021 verleende de gemeente Hulst een omgevingsvergunning voor deze gecombineerde toren. In de afgelopen periode zijn alle documenten, waaronder het technisch ontwerp, het bestek en de kostenverdeling in orde gemaakt, zodat nu de afspraken vastgelegd konden worden in een samenwerkingsovereenkomst.

Hoogte heuvel

Uitgangspunt voor de overeenkomst is dat de panoramaheuvel minimaal 29,7 meter +NAP hoog is. En dat de heuvel geschikt is om de gecombineerde uitkijk- en radartoren te dragen. De heuvel is hiervoor nu nog niet hoog genoeg. In de naastgelegen binnendijkse Prosperpolder ligt een grondvoorraad. Provincie Zeeland onderzoekt momenteel de kwaliteit van de grond. Voldoet deze aan de Nederlandse eisen, dan wordt die grond gebruikt om de panoramaheuvel op te hogen. De verwachting is dat de ophoging van de heuvel in de tweede helft van 2024 klaar is. De start van de bouw van de radar- en uitkijktoren is begin 2025 gepland. In 2026 kunnen bezoekers dan de toren in.

“De ondertekening onderstreept de goede en constructieve samenwerking tussen ons”, zeggen gedeputeerde Arno Vael en directeur Lilian Sikkema van Rijkswaterstaat. “Fijn dat we met de bouw van de toren samen een meerwaarde kunnen creëren voor de streek. Met de toren blijft de veiligheid voor de scheepvaart op de Westerschelde gewaarborgd én krijgt Zeeland een nieuw icoon!”