Subsidie van €200.000,- voor onderzoek naar volhoudbare uienteelt

13 juni 2023
|
Persbericht
Uien in Grenspark Groot Saeftinghe

De Provincie Zeeland verleent een van €200.000,- aan het GroentenFruit Huis B.V. Zij voeren onder de vlag van de Holland Onion Association het project Uireka 3.0 "naar een volhoudbare uienteelt" voor de jaren 2023 t/m 2025 uit. Binnen dit project wordt op verschillende thema's onderzoek uitgevoerd naar weerbare teeltsystemen voor de uienteelt. Samen met meer dan honderd bedrijven over de hele keten heen wordt gezamenlijk onderzoek gedaan.

Uiensector onder druk

De Zeeuwse klei leent zich van oudsher goed voor de teelt van uien. Deze worden dan ook door de gehele Provincie geteeld en maakt de sector van groot belang voor de Provincie Zeeland. De laatste jaren staat de sector in Zeeland en daarbuiten onder druk door de klimaatverandering en ziekten. Zeer natte perioden met veel regen worden de laatste jaren afgewisseld met zeer droge perioden. Een ondiep wortelend gewas als de ui houdt niet van te natte omstandigheden, uien krijgen dan last van schimmelziekten en bacteriën en gaan rotten tijdens de teelt of bewaring. Bij te warm en te droog krijgen de uien last van hittestress. Boeren kiezen daarom de laatste tijd vaker voor minder risicovolle teelten zoals granen, waardoor de teelt van uien in Zeeland terugloopt. Het Zeeuwse zaaiuien areaal halveerde daardoor van ruim 6.000 hectare naar amper 3.000 hectare. Zeeland zakte daarmee in enkele seizoenen van 30% naar 10% van het gehele areaal in Nederland. Boeren die wel kiezen voor uien, kijken steeds vaker naar mogelijkheden om toch zoet water te kunnen irrigeren. Onderzoek naar de bovengenoemde uitdagingen blijft daarom noodzakelijk.

"Om de uiensector in Zeeland te behouden is het belangrijk dat we onderzoek doen en . Met deze krijgt de sector een impuls en worden oplossingen voor uitdagingen getest. Wat ik extra mooi vind aan Uireka is de kennisdeling. De resultaten uit het onderzoek worden breed verspreid over agrariërs in Zeeland, waardoor alle uientelers zich kunnen ontwikkelen, van Zeeuws-Vlaanderen tot Tholen.” - Jo-Annes de Bat, gedeputeerde Provincie Zeeland

Onderzoek naar volhoudbare uienteelt

Binnen het project Uireka 3.0 wordt kennis gebruikt die in twee eerdere Uireka programma’s (2017--2022) is ontwikkeld op gebied van ziekten en plagen, kwaliteitsbevordering en dripirrigatie. Daarnaast wordt onderzoek verricht naar een effectief management van Fusarium (schimmels), naar handvatten voor preventie en beheer van insectenplagen, naar voorspelling van infectiemomenten van valse meeldauw (schimmels), optimalisatie van irrigatie en fertigatie (combinatie van water geven en bemesten) en vergelijking van nieuwe en reeds beschikbare uienrassen. Zo worden bijvoorbeeld uien op ruggen of verhoogde bedden geteeld. Dit alles onder het motto ‘een volhoudbare uienteelt’. Dit wordt o.a. gedaan door concrete proeven op locatie, waaronder op de Proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat, waar al eerder uienproeven hebben gelegen. Daarnaast wordt de kennis die opgedaan wordt binnen het project breed verspreid over alle telers. Dit gebeurt via de website, bijeenkomsten en een nog te ontwikkelen uienteelt applicatie.

“We zijn als Uireka ontzettend blij dat de Provincie Zeeland de sector een warm hart toedraagt en zowel inhoudelijk als financieel wil bijdragen. Als voorzitter en mede- van het ketenbrede uienonderzoek weet ik dat de middelen effectief worden ingezet in het belang van de Zeeuwse akkerbouw. Uien en Zeeland horen bij elkaar en de teelt is een belangrijk onderdeel van het totale bouwplan. Samen proberen we een antwoord te geven om de teelt volhoudbaar te maken, ook in Zeeland!” - Gijsbrecht Gunter, voorzitter van Uireka