Aquatuur: robuust watersysteem in de Scheldemondregio

De Provincie Zeeland werkt samen met 9 partners uit Vlaanderen en Nederland aan het Interreg-project Aquatuur. Het doel is om op de natuur gebaseerde oplossingen te vinden voor wateroverlast en tekorten aan zoet water. Het project richt zich op de Scheldemondregio.

Waterbassin ingepast in landschap: te zien is een akker met een heuvel met jonge bomen.

Klimaatverandering

De gevolgen van klimaatverandering worden steeds zicht- en voelbaarder. De temperatuurstijging zorgt voor vaker extremer weer en dat heeft invloed hebben op ons watersysteem. De samenleving heeft steeds meer water nodig, maar het watersysteem staat onder druk door de grotere vraag naar water in combinatie met meer regen en meer droogte. Dit heeft onder andere wateroverlast en schaarste als gevolg. 

Ook binnen de Scheldemondregio komt dit spanningsveld steeds nadrukkelijker tot uiting:

  • Zo zorgt de combinatie van klimaatverandering en steeds meer verharding ervoor dat er minder mogelijkheden zijn voor het water om natuurlijk te infiltreren. Hierdoor is water niet beschikbaar op de juiste momenten, zoals bijvoorbeeld in het groeiseizoen. Opslag van water is nodig om het voorhanden te hebben op de juiste momenten.
  • Veel waterbronnen hebben daarnaast ook een onvoldoende kwaliteit voor bepaalde toepassingen. Het verhogen van de waterkwaliteit zorgt ervoor dat de toegang tot water wordt verhoogt. Hierdoor is er meer zoet water beschikbaar binnen de regio. Het project zet in op drie factoren: wateropslag, water zuiveren en het verhogen van de repliceerbaarheid. 

Wateropslag

Dit werkpakket wordt onder leiding van de provincie Zeeland uitgevoerd gezamenlijk met Inagro, gemeente Noord-Beveland, Vlakwa en gemeente Schouwen-Duiveland. Concreet worden er twee zoetwaterbassins landschappelijk ingepast met behulp van beplanting. Aanvullend onderzoek wordt gedaan naar de meerwaarde voor de (agro) van deze beplanting. Ook wordt de binnenzijde van het zoetwaterbassin onderzocht. Naast de bassins wordt er praktijkproef rondom kreekruginfiltratie uitgevoerd (ondergrondse opslag). Tot slot worden quickscans uitgevoerd met als doel meer zoet water vast te houden in natuurgebieden.

Waterzuivering

Niet alleen de kwantiteit is van belang, de kwaliteit is net zo belangrijk. De focus van dit werkpakket ligt bij water zuiveren door middel van NGBO. De NGBO die hiervoor wordt ingezet is een 'constructed wetland'. De drie activiteiten binnen dit werkpakket willen doormiddel van ’constructed wetlands actief de waterkwaliteit verbeteren in de Scheldemondregio.

Verhogen van de repliceerbaarheid

Aquatuur geeft extra aandacht aan niet-technologische aspecten om zo de impact op lange termijn te verhogen en deze in te passen op verschillende gebieds- en beleidsniveaus. We ontwikkelen een praktijkgids en leren van elkaar door ‘Gluren bij de buren’ workshops te organiseren met overheden, sectorvertegenwoordigers en maatschappelijke organisaties in zowel Vlaanderen als Nederland. De resultaten worden verwerkt in een stappenplan.

Logo's van de tien partners, uitgeschreven in de tekst hierboven.