Snel internet buitengebied

Internet is onmisbaar. Maar voor 9.000 adressen in het buitengebied in Zeeland is geen snelle internetverbinding beschikbaar. De Provincie helpt om ervoor te zorgen dat ook deze adressen straks snel internet kunnen afnemen.

wifi in de trein

Voor internetproviders is het onrendabel om alle adressen in het Zeeuwse buitengebied aan te sluiten met een (glasvezel)kabel. Voor providers is het wél rendabel als ondernemers en burgers samen een vraag naar snel internet neerleggen bij een aanbieder vast-draadloos internet. Daarom stimuleren de Zeeuwse overheden deze oplossing.

Draadloze oplossingen

Een vast-draadloos netwerk is een draadloze verbinding tussen twee vaste punten. Daarom heet het ‘vast-draadloos’. De techniek is dezelfde als van de meest moderne mobiele netwerken, de LTE/4G technologie. Het 'vaste-draadloze' netwerk is uitsluitend bedoeld voor vaste adressen. De aangeboden snelheden en capaciteiten worden gegarandeerd, er wordt geen datalimiet gehanteerd en het netwerk is (technisch) niet beschikbaar voor mobiele telefoons en andere mobiele devices.

Inmiddels zijn er drie providers actief in Zeeland. Skylinq in Noord-Beveland en Tholen, Skyline Telecom op delen van Walcheren, de Bevelanden en (Oost) Zeeuws Vlaanderen en de combinatie DELTA / Greenet in heel Zeeland m.u.v. Noord-Beveland en Tholen. Voor sommige gebieden geldt een overlap en kunnen mensen kiezen. Voor de beschikbaarheid op uw adres, voorwaarden en prijzen wordt verwezen naar de websites van deze aanbieders. 2018 is het jaar waarin meerdere netwerken gebouwd en beschikbaar zijn voor klanten. Maar er worden ook nog steeds netwerken gebouwd door de drie providers.

Subsidieregeling

De Provincie heeft samen met de gemeenten een subsidieregeling opengesteld. Met deze subsidie kunnen eindgebruikers de eenmalige kosten (circa € 200,- per adres) voor de installatie en apparatuur vergoed krijgen. De drie genoemde providers voldoen aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie. Aanbiedingen van mobiele providers voor onbeperkt internet komen hier niet voor in aanmerking, omdat dit mobiele oplossingen zijn en er geen garantie is voor onbeperkte beschikbaarheid. Het subsidieloket vindt u bij uw gemeente. De looptijd van de subsidieregeling is voor alle deelnemende gemeenten verlengd tot 1 maart 2019.

Geïnteresseerd?

Kijk op de websites van één van de providers voor de beschikbaarheid en prijzen (rechts op deze pagina vindt u de links) en neem contact op met uw gemeente voor de subsidieregeling. 

Contact

Peter Michielsen
+31 118 631950
p.michielsen@zeeland.nl