[In cijfers] Waar komt ons stikstof vandaan?

Op een enkeling na vindt iedereen dat een teveel aan neerslaande stikstof niet goed is voor de natuur. En dat er iets moet gebeuren, daarover zijn de meeste mensen het wel eens. Maar hoe en wat, daarover verschillen de meningen. Zeker omdat we in Zeeland meer stikstof importeren dan exporteren. Waar komt ‘ons’ stikstof eigenlijk vandaan?

Zeeland is van oorsprong een akkerbouwprovincie met weinig intensieve veehouderijen. Intensieve veehouderijen zijn bedrijven waar dieren op een klein oppervlak samen leven. De landelijke aanpak is tot nu toe sterk gericht op maatregelen in deze bedrijfstak. Maar daar hebben wij dus niet zoveel aan, zeker niet in de duingebieden. Wij moeten onze stikstofreductie dus ergens anders vandaan halen. Uit industrie en verkeer bijvoorbeeld. Maar daar komt bij ons maar relatief weinig stikstof vandaan.

Ook in onze provincie zien we het aantal soorten dieren en planten afnemen. Maar elk gebied is anders als het gaat om mogelijkheden om de stikstofuitstoot en -neerslag te verminderen in de (directe) omgeving. We hebben als Provincie Zeeland niet op alle stikstofbronnen invloed. Dat geldt met name voor de stikstof die afkomstig is uit het buitenland of van de scheepvaart. Daarvoor hebben we het Rijk of de Europese Unie nodig, en een lange adem vermoedelijk.

Webloket stikstof en landelijk gebied

Op de website van de Provincie is een loket geopend over stikstof en het landelijk gebied: www.zeeland.nl/stikstof.  Hier kunt u lezen hoe de Zeeuwse aanpak stikstof eruitziet. Ook vindt u er informatie over natuurherstel en monitoring van natuurgebieden. Verder staan er antwoorden op veel gestelde vragen.

Waar komt ons stikstof vandaan?
Sector Percentage
Buitenland 62%
Landbouw 19%
Scheepvaart 6 %
Wegverkeer 3 %
Industrie 2 %
Vervoer en overig verkeer 1 %
Overige sectoren 7 %
Opbouw Stikstofdepositie in Zeeland