[Zeeland besluit] Schoolmobiliteitshubs op mbo-scholen

In opdracht van de Provincie Zeeland plaatst Gaiyo binnenkort honderd deelfietsen, twintig e-bikes en twee elektrische auto’s in zogenoemde schoolmobiliteithubs op alle locaties van het mbo in Vlissingen, Middelburg en Goes. Het gaat om een proef.

Gedeputeerde Harry van der Maas op de fiets bij het Hoornbeeck College in Goes

Met de MaaS-app van Gaiyo plannen, boeken en betalen studenten eenvoudig hun reis met een deelfiets of al het andere deelvervoer. hebben hiervoor begin 2023 een verstrekt aan Gaiyo van 625.000 euro.

Laatste kilometers

De eerste schoolmobiliteitshub is in februari officieel onthult op het Hoornbeeck College in Goes. In mei 2023 zullen alle schoolmobiliteitshubs beschikbaar zijn voor gebruik. De afgelopen jaren heeft de Provincie samen met Zeeuwse mbo- en vo-instellingen gekeken waar studenten en leerlingen behoefte aan hebben in het project Smart Mobility Jongeren. Gedeputeerde Harry van der Maas: “Vooral op momenten dat jongeren van school naar een praktijklocatie moeten, of wanneer zij de laatste kilometers van station naar school of naar een andere locatie moeten afleggen, bleek er behoefte te zijn aan vervoer. We willen daar op deze manier aan tegemoetkomen. De schoolmobiliteitshubs zijn ook toegankelijk voor omwonenden, bedrijven en toeristen. Op die manier kunnen naast studenten, ook anderen gebruikmaken van de deelvervoersmiddelen. Zo bieden we een goede oplossing, als aanvulling op het ov-aanbod. Bij succes zal de pilot ook op andere plekken in Zeeland starten, zoals Zierikzee en Terneuzen.”

Wat zijn schoolmobiliteitshubs?

Een schoolmobiliteitshub is een knooppunt waar verschillende vormen van vervoer bij elkaar komen. De schoolmobiliteitshubs worden gerealiseerd (vlak)bij de mbo-scholen, praktijklocatie’s van scholieren en stations. Vanaf die plek kunnen de studenten makkelijk reizen van A naar B.

Nieuwe vervoersvormen

Nieuwe vormen van vervoer testen is belangrijk, want het publieke vervoer zal vanaf 2025 veranderen. Vaste buslijnen en treinen worden aangevuld met veel meer zogenaamd ‘fijnmazig’ vervoer. Op die manier zijn er straks een stuk meer mogelijkheden om te reizen, denk daarbij aan de flextaxi, deelauto’s en -fietsen en carpoolapps. Met deze mogelijkheden worden veel meer plekken in Zeeland beter bereikbaar. Ook in de avonduren en in het weekend.

Wilt u meer lezen over het nieuwe vervoerssysteem vanaf 2025? Neem dan eens een kijkje op de website reizendoorzeeland.nl.