Het Zeeuws Jongerenparlement 2023

Op 27 en 28 september 2023 organiseerde Provincie Zeeland de derde editie van het Zeeuws Jongerenparlement. 35 jongeren van verschillende leeftijden (15 t/m 19 jaar) en opleidingsniveaus maakten tijdens deze twee dagen kennis met politiek en democratie.

Gedeputeerde Van der Maas met deelnemers van het Zeeuws Jongerenparlement 2023

Thema: de kracht van het water

Het thema van deze editie sloot perfect aan bij het Zeeuwse themajaar: Zeeland en de kracht van het water. Er kwamen verschillende gastsprekers om de jongeren te inspireren. Én ook dit jaar organiseerden we tijdens de tweedaagse weer een leuke excursie! De deelnemers brachten net als echte Statenleden een 'werkbezoek' in de provincie.

Gedeputeerde jongerenparticipatie Van der Maas:

“Het Zeeuws jongerenparlement is echt een waardevol evenement, zowel voor jongeren als de Provincie. De jongeren ervaren hoe het is om op de stoel van politici te zitten. En wij krijgen goede verfrissende ideeën van de jongeren aangereikt. Het is nu de derde keer dat we dit event organiseren, en blijven dit jaarlijks doen.”

Programma

Op de eerste dag van de tweedaagse gingen de jongeren net als echte Statenleden op werkbezoek in de provincie. Ze brachten een bezoek aan Waterdunen in Breskens; een deltawerk waar het samenspel tussen water en land zichtbaar is. Waterdunen is een icoon voor Zeeland en het bewijs dat Zeeland vandaag de dag anders met water omgaat. Dit hebben de jongeren ervaren tijdens een rondleiding door het gebied. Daarnaast werden de jongeren door diverse gastsprekers geïnspireerd. Zo kwamen onder andere Arno Nolte van Deltares, Paul de Beer van de Zuidwestelijke Delta, klimaatdiplomaat Benjamin van Bunderen Robberechts en onderzoekscoördinator Jaco de Smit van HZ langs om met de jongeren in gesprek te gaan over het thema water. Uiteraard was er voor de jongeren ook veel ruimte om met elkaar in de debat te gaan. Ook stond er een lunch met de commissaris van de Koning, de gedeputeerden en verschillende Statenleden op het programma. De stem van de jongeren kreeg vorm door de aanbevelingen die ze opstelden en op dag twee aan gedeputeerde Van der Maas overhandigden.

Opbrengst

De aanbevelingen die de jongeren hebben meegegeven aan Provincie Zeeland zijn:

  1. Water is een kostbare natuurlijke hulpbron. We moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen om watervervuiling te verminderen, waterbronnen te beschermen. Ook moet er meer onderzoek worden gedaan.
  2. Klimaatverandering heeft een grote invloed op de beschikbaarheid en kwaliteit van waterbronnen. Het verminderen van onze ecologische voetafdruk is nodig om de impact te beperken.
  3. Jongeren moeten worden aangemoedigd om bewust water te gebruiken en verspilling tegen te gaan om de watertekorten te verminderen. Jongeren moeten meer kennis opdoen over de problematiek.
  4. De waterkwaliteit moet omhoog net als de prijs van water voor grootverbruikers.
  5. Maak de waterproblematiek voor iedereen beter zichtbaar om het gevoel van urgentie te vergroten (watertonnen, toilet spoelen met regenwater, geen chloor in badwater).
  6. Jongeren moeten worden betrokken bij watermanagementbeslissingen om ervoor te zorgen dat de toekomstige watervoorziening en waterbescherming veilig en is.
  7. Er moet veel strenger worden opgetreden tegen watervervuiling (bijv. PFAS).
  8. Er moet beter rekening worden gehouden met meer ruimte voor getijdengebieden en binnendijkse oplossingen.
  9. Kustbescherming vraagt zoveel mogelijk natuurlijke oplossingen (schorren en slikken, zandbanken etc.).
  10. Technologische en natuurlijke innovaties op het gebied van waterbeheer en waterkwaliteit moeten worden aangemoedigd (zoals voor ontzilting en de verwerking van het restproduct). Zorg dat jongeren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe oplossingen.
  11. Het voorbeeld van Waterdunen verdient navolging.
  12. Internationale samenwerking door overheden en bedrijven is nodig om waterproblemen en conflicten op te lossen en om het waterbeheer te bevorderen.

De antwoorden op de stellingen zijn uitgewerkt in een digitaal boekje.

Editie 2022

In 2022 stond het Zeeuws Jongerenparlement in het teken van wonen voor jongeren in Zeeland. Om een goed beeld te krijgen van het thema gingen de jongeren op 'werkbezoek' in de provincie en bezochten ze inspirerende locaties. Ze bezochten het Scheldekwartier in Vlissingen, de tiny houses in Sint Laurens en ecowijk de Woongaard in Serooskerke. Ook kwamen er verschillende sprekers zoals Peter Boelhouwer van de TU Delft en Martijn van Sabben en Aart-Jan de Pater van Aannemingsbedrijf Fraanje. Bekijk de pagina van het Jongerenparlement 2022 voor alle informatie.

Editie 2021

In 2021 vond het Zeeuws Jongerenparlement voor de eerste keer plaats. De tweedaagse stond in het teken van de klimaatverandering en wat dat voor Zeeland en de Zeeuwse arbeidsmarkt zou kunnen betekenen. Ook kwamen er verschillende sprekers om de deelnemers te inspireren. Zo was weerman van de NOS Gerrit Hiemstra aanwezig en waren er sprekers van Dutch Wavemakers en de Zeeuwse Connectie. Bekijk de pagina van het Jongerenparlement 2021 voor alle informatie.