Het Zeeuws Jongerenparlement 2023

Op 27 en 28 september 2023 organiseert Provincie Zeeland een nieuwe editie van het Zeeuws Jongerenparlement. Jongeren van verschillende leeftijden (15 t/m 19 jaar) en opleidingsniveaus maken tijdens deze twee dagen kennis met politiek en democratie.

Jongeren bij de Tiny houses in Sint Laurens tijdens het Jongerenparlement 2022

Thema

Het thema voor de nieuwe editie sluit perfect aan bij het Zeeuwse themajaar: Zeeland en de kracht van het water. Er komen verschillende gastsprekers om de jongeren te inspireren. Én ook dit jaar organiseren we tijdens de tweedaagse weer een leuke excursie!

In 2023 staat Zeeland erbij stil dat 70 jaar geleden de Watersnoodramp plaatsvond. We herdenken en we blikken terug. Maar we kijken ook naar de toekomst. De gevolgen van klimaatverandering zijn ook in Zeeland goed merkbaar. Denk aan stijgende zeespiegels, hevige regenval en veranderingen in de natuur. Maar wat betekent dit voor jongeren in Zeeland? Hoe kunnen we ons aanpassen aan deze veranderingen en wat kunnen we zelf doen om in Zeeland slim om te gaan met water?

Tijdens het jongerenparlement krijgen jongeren de kans om hierover mee te praten en te denken. Jongeren gaan de slag met verschillende vraagstukken en gaan hierover in gesprek met politici en beleidsmakers. Op deze manier dragen jongeren bij aan een duurzame toekomst voor Zeeland.

Maar het jongerenparlement is niet alleen maar serieus en inhoudelijk! Het is voor jongeren ook een geweldige kans om nieuwe mensen te ontmoeten, zichzelf te ontwikkelen en plezier te hebben.

Aanmelden

Jongeren kunnen zich aanmelden via het infschrijfformulier.

Editie 2021

In 2021 vond het Zeeuws Jongerenparlement voor de eerste keer plaats. De tweedaagse stond in het teken van de klimaatverandering en wat dat voor Zeeland en de Zeeuwse arbeidsmarkt zou kunnen betekenen. Ook kwamen er verschillende sprekers om de deelnemers te inspireren. Zo was weerman van de NOS Gerrit Hiemstra aanwezig en waren er sprekers van Dutch Wavemakers en de Zeeuwse Connectie. Bekijk de pagina van het Jongerenparlement 2021 voor alle informatie.

Editie 2022

In 2022 stond het Zeeuws Jongerenparlement in het teken van wonen voor jongeren in Zeeland. Om een goed beeld te krijgen van het thema gingen de jongeren op 'werkbezoek' in de provincie en bezochten ze inspirerende locaties. Ze bezochten het Scheldekwartier in Vlissingen, de tiny houses in Sint Laurens en ecowijk de Woongaard in Serooskerke. Ook kwamen er verschillende sprekers zoals Peter Boelhouwer van de TU Delft en Martijn van Sabben en Aart-Jan de Pater van Aannemingsbedrijf Fraanje. Bekijk de pagina van het Jongerenparlement 2022 voor alle informatie.