Voorwaarden kernenergie overhandigd aan minister

10 april 2024
|
Persbericht
Overhandiging voorwaarden kernenergie minister Jetten

Vandaag overhandigden de Provincie Zeeland de provinciale voorwaarden voor kernenergie en de gemeente Borsele de Borselse Voorwaarde voor grootschalige energieprojecten aan minister Jetten (Klimaat en Energie). Een delegatie van zo’n zestig Zeeuwen trok naar Den Haag om het belang van deze voorwaarden te onderstrepen.

De delegatie bestond uit vertegenwoordigers van de Borselse Voorwaarden Groep en Borselse en Zeeuwse bestuurders. Minister Jetten sprak zijn waardering uit voor de betrokkenheid en grote opkomst van de Zeeuwse delegatie. "Dankzij jullie voorwerk kunnen we goed met elkaar in gesprek. Jullie geven de kamer en het kabinet een hele duidelijke opdracht. En heel veel stof tot nadenken en debat. Of ik aan alle voorwaarden ga voldoen kan ik nog niet beloven. We gaan er wel heel serieus naar kijken." Het ministerie zal voor de zomer met een inhoudelijke reactie komen op de voorwaarden.

Zeeuwse voorwaarden

De provinciale voorwaarden kwamen tot stand door consultatie onder inwoners  en bedrijven en maatschappelijke organisaties in Zeeland. De voorwaarden zijn onderdeel van een pakket van voorwaarden die de Provincie Zeeland wil stellen en kansen die ze ziet als het Rijk beslist om in Zeeland nieuwe kerncentrales te gaan bouwen en de huidige kerncentrale langer open te houden.

De Provincie stelt de volgende voorwaarden: het waarborgen van de veiligheid, geen koeltorens, geen bovengrondse leidingen, behoud van de Sloerand en zorgvuldige informatievoorziening. Deze voorwaarden worden als niet onderhandelbaar beschouwd door . Dit betekent dat als aan deze voorwaarden niet wordt voldaan, Provincie Zeeland niet meewerkt aan de eventuele nieuwbouw en bedrijfsduurverlenging van de huidige kerncentrale.

Borselse Voorwaarden

De Borselse Voorwaarden kwamen tot stand in een intensief participatietraject van ongeveer vier maanden. 100 inwoners, willekeurig gekozen uit ongeveer 400 aanmeldingen, formuleerden samen met 15 lokale experts de voorwaarden voor als een of meerdere grootschalige energieprojecten doorgaan. Er is zelfs een delegatie van de groep bij de bouw van kerncentrales in Engeland (Hinkley Point) gaan kijken om van de ervaringen daar te leren. De 100 deelnemers kwamen uiteindelijk gemakkelijk op één lijn, ongeacht hun persoonlijke standpunt ten opzichte van de projecten.

Dit kwam door hun gemeenschappelijke drijfveer: de liefde voor hun leefomgeving.

De Borselse Voorwaarden bevatten in totaal 39 voorwaarden. De voorwaarden zijn zeer divers. Denk aan ‘bouwen binnen de grenzen van het Sloegebied’, ‘geen impact op het huidige landschap: geen hoogspanningsmasten en koeltorens’, ‘waarborgen van de sociale veiligheid’, ‘eerlijke en begrijpelijk communicatie over alle projecten’, ‘behouden en uitbreiden openbaar vervoer’, ‘bovenwettelijke ruimtelijke compensatie’ en ‘behoud en versterken van voorzieningen’. Allemaal voorwaarden om een duurzame en leefbare toekomst te waarborgen te midden van alle ontwikkelingen die op de gemeente afkomen.

Kijk voor de voorwaarden en meer informatie op www.zeeland.nl/kernenergie en www.borsele.nl/voorwaarden.