Restauratie Rijksmonumenten

De provincie trekt zich het lot aan van de rijksmonumenten met een restauratiebehoefte. Daarom stelt de provincie beschikbaar voor de restauratie van rijksmonumenten van bepaalde categorieën rijksmonumenten. Het gaat bijvoorbeeld om kerkgebouwen, molens, stadhuizen en fabrieken. Het gaat nadrukkelijk niet om woonhuizen en ook niet om groene monumenten of archeologische monumenten.

kloostergangen

Voor wie is de bedoeld?

De subsidie is voor eigenaren van niet-woonhuismonumenten zoals boerderijen, kerken, molens en bijvoorbeeld bruggen. 

Waarvoor is de subsidie bedoeld?

De subsidie is bedoeld voor de restauratie van rijksmonumenten in de niet-woonhuis categorie zoals beschreven in het nationaal het Rijksmonumentenregister.

Voorbereiding van uw subsidieaanvraag

Om voor een subsidie in aanmerking te komen, moet uw project aan een aantal voorwaarden voldoen. Bekijk de voorwaarden in het Algemeen Subsidiebesluit Zeeland 2023, specifiek Hoofdstuk 5 Bijzondere bepalingen voor verstrekking van subsidie voor restauratie rijksmonumenten.

Je wordt hierbij erop attent gemaakt dat je minimaal de volgende stukken nodig hebt voor het indienen van je voor restauratie:

  1. Restauratieplan voor het rijksmonument voorzien van een adequaat overzicht van aard en omvang van de werkzaamheden en beschrijving van de daarmee beoogde resultaten in de vorm van een bestek inclusief tekeningen van de huidige en nieuwe situatie, gecombineerd met een projectplan voor de bestemming of herbestemming. Indien de aanvraag meerdere kalenderjaren bevat, is een meerjarenplan met volledig tijdspad nodig (mede voor besluitvorming over de bevoorschotting).
  2. Actuele, gedateerde overzichts- en detailfoto’s in kleur, (los van het inspectierapport) die een duidelijke indruk geven van de technische staat van het rijksmonument of een zelfstandig onderdeel hiervan en zijn gebreken.
  3. Inspectierapport dat niet ouder is dan 2 jaar opgesteld door een onafhankelijk en deskundig bureau en bestaand uit de volgende afzonderlijke onderwerpen:
  • de algemene gegevens van het rijksmonument;
  • de technische en fysieke staat van het rijksmonument;
  • de uit te voeren werkzaamheden;
  • de volgorde van urgentie van de uit te voeren werkzaamheden;
  • de termijn van aanpak.

Dit is de standaard lay-out van een inspectierapport van de Monumentenwacht. Het staat u vrij om een andere deskundige in te schakelen, mits u kunt aantonen dat deze onafhankelijk is. Een inspectierapport moet het gehele rijksmonument bevatten. Indien u dit nodig acht voor ons oordeel, kunt u voor onderdelen een aparte aanvullende inspectie erbij voegen (zoals een funderingsonderzoek, orgelinspectie etc.). NB. Een schouw ter plaatse zal worden uitgevoerd ter controle op het inspectierapport. U dient hiervoor uw monument open te stellen.

  1. Een onherroepelijke omgevingsvergunning of, indien een omgevingsvergunning nog niet onherroepelijk is, maar wel is verleend, de verleende omgevingsvergunning of een ontvangstbewijs van het dat de aanvraag voor een omgevingsvergunning is ingediend samen met een afschrift van een positieve grondhouding ten aanzien van de voorgenomen restauratie door de Gemeentelijke Adviescommissie. Deze stukken vanuit het bevoegde gezag dient u bij te voegen indien voor de uitvoering van de restauratie een omgevingsvergunning vereist is, als bedoeld in de Omgevingswet. Of Een bewijsstuk (van het bevoegde gezag) waaruit blijkt dat een omgevingsvergunning niet vereist is. Deze dient u bij te voegen indien voor de uitvoering van de restauratie geen omgevingsvergunning vereist is als bedoeld in de Omgevingswet. NB: een uitgevoerde omgevingstoets geldt niet als bewijs dat een omgevingsvergunning niet nodig is.
  2. Een sluitende begroting van de restauratiewerkzaamheden gespecificeerd in hoeveelheden, manuren, materialen, stelposten en onderaannemers en niet ouder dan 2 jaar, uitgevoerd in het standaard begrotingsmodel van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De begroting dient kwantitatief te worden onderbouwd. Als er voor de onderbouwing offertes, bestekken of prijsopgaven beschikbaar zijn, dienen deze te worden meegestuurd.

De begroting wordt beoordeeld aan de hand van de Leidraad Subsidieregeling instandhouding monumenten (Leidraad Sim) van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Hiermee worden nut en noodzaak van de uit te voeren restauratiewerkzaamheden aangetoond, evenals de soberheid en doelmatigheid.

  1. Een sluitend dekkingsplan voorzien van stukken waaruit de eventuele toezegging van geldelijke bijdragen door aan de restauratie blijkt. Met ‘sluitend’ word bedoeld dat uit het plan kan worden opgemaakt op welke wijze en door wie de kosten van het project worden gedekt. Hierbij dient de eigen bijdrage van de aanvrager (of bijdragen van derden) te worden vermeld alsmede het totaal gevraagde subsidiebedrag, zodat het plan uitkomt op 100% dekking van de totale projectkosten. Zorg ervoor dat de in de begroting genoemde kosten aansluiten bij de in het projectplan genoemde activiteiten. In dit dekkingsplan moet de mate van cofinanciering duidelijk naar voren komen.
  2. Een sluitende exploitatiebegroting voor de komende zes jaar na afronding van de restauratie, waaruit tevens blijkt dat het reguliere onderhoud voor zes jaar na afronding van de restauratie is gewaarborgd middels een meerjarenonderhoudsplan (opgesteld door een onafhankelijk en deskundig bureau), behorende bij de subsidieregeling voor monumentenonderhoud van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
  3. Een adequaat, door een deskundig bureau opgestelde bouwhistorische verkenning, voor zover sprake is van herbestemming of herstel van de oorspronkelijke bestemming na leegstand.
  4. Een verzekeringspolis niet ouder dan maximaal vijf jaar, waaruit blijkt, dat het monument voldoende is verzekerd tegen schade door brand, storm en bliksem voor, tijdens en tot 10 jaar na de restauratie.
  5. Indien van toepassing, een kopie van overige subsidiebeschikkingen zoals de Subsidie Instandhouding monumenten van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.
  6. Een offerte van een deskundig restauratiebedrijf.
  7. Een toelichting op de openbare toegankelijkheid.
  8. Indien van toepassing, de meest recente versie van een afschrift van de statuten of oprichtingsakte gecombineerd met een uittreksel KVK (maximaal 2 jaar oud).
  9. Indien van toepassing, een machtigingsformulier. 

Voor een verdere uitwerking of specificatie van de benodigde stukken verwijzen we je naar het aanvraagformulier. Voordat u subsidie gaat aanvragen dient u contact op te nemen met ons loket, speciaal voor deze regeling, via Petra Dieleman pd.dieleman@zeeland.nl.

Wat wordt er gesubsidieerd?

De subsidie bedraagt maximaal zeventig procent van de subsidiabele restauratiekosten, met een maximum van € 500.000.

Om te weten welke kosten subsidiabel zijn verwijzen we u naar de Leidraad Subsidiabele kosten van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Meerwerk kan niet leiden tot verhoging van de verleende subsidie. Dergelijke kosten dienen opgevangen te worden binnen de begrotingspost 'onvoorzien' of uit eigen middelen.

Hoe vraag ik deze subsidie aan?

Subsidie kan worden aangevraagd in de periode 1 maart tot en met 1 mei 2024, uitsluitend via één van de aanvraagformulieren hieronder. 

U kunt uw subsidieaanvraag volledig digitaal indienen. Hiervoor is inloggen met eHerkenning met betrouwbaarheidsniveau 3 (eH3) vereist. Heeft uw bedrijf of organisatie nog niet eerder met eHerkenning gewerkt? Een instructie leest u hier: eHerkenning aanvragen.

Gebruik het onderstaande aanvraagformulier voor personen:

Aanvraagformulier subsidie restauratie rijksmonumenten

Gebruik het onderstaande aanvraagformulier voor bedrijven / organisaties:

Aanvraagformulier subsidie restauratie rijksmonumenten

Recente wijzigingen

Op 28 november 2023 hebben besloten tot enkele wijzigingen op deze subsidieregeling, die vanaf de komende indieningsperiode van kracht zijn.

De belangrijkste zijn:

  • Er zijn enkele verbeteringen en vereenvoudigingen in de aanvraagprocedure aangebracht.
  • Indien de aanvraag een zelfstandig onderdeel van het rijksmonument betreft zal enkel de bouwkundige staat van het zelfstandig onderdeel meegenomen worden in de beoordeling.
  • De bouwkundige staat wordt gecontroleerd door middel van een bezoek ter plaatse.
  • De NRF-toets is geschrapt.
  • Aanvragers dienen een onherroepelijke omgevingsvergunning mee te sturen bij een aanvraag. Dit is opgenomen als opschortende voorwaarde.
  • De beoordelingscriteria zijn veranderd en gaan in op de cultuurhistorische waardering, bouwkundige staat, mate van cofinanciering, publieke toegankelijkheid en de prioritaire doelstellingen van de provincie. Tezamen kan hier maximaal 100 punten op gescoord worden.
  • Naast een exploitatiebegroting vragen we ter aanvulling ook een meerjarenonderhoudsplan. Uit de exploitatiebegroting moet blijken dat u kunt voldoen aan de uitvoering van het meerjarenonderhoudsplan.
  • Ook vragen we om een bewijs dat het rijksmonument verzekerd is.
  • In de toelichting bij de vernieuwde regeling (zie link onderaan de pagina) kun je meer informatie vinden over de wijzigingen.

Na toekenning

Het belangrijk dat u, na toekenning van de subsidie, de provincie informeert over de voortgang van uw project. U bent daarmee verantwoordelijk voor:

  • Het plannen van een startoverleg, waarvoor u de provincie uitnodigt. Tijdens dit overleg zullen we stilstaan bij de subsidievoorwaarden.
  • U dient een CAR-verzekering af te sluiten voor de duur van de werkzaamheden waarvoor de subsidie is verleend.
  • In verband met de kwaliteitsborging van de restauratie dienen de restauratiewerkzaamheden te worden uitgevoerd volgens de in de beroepsgroep geldende normen, voor zover deze zijn vastgesteld door het College van Deskundigen Restauratiekwaliteit van de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg. Zie hiervoor www.stichtingerm.nl/richtlijnen. Hierop zal de provincie controleren.
  • De restauratiewerkzaamheden dienen te worden uitgevoerd door, of in samenwerking met, een aantoonbaar deskundig restauratiebedrijf.
  • De restauratiewerkzaamheden moeten binnen 10 maanden na het einde van de openstellingsperiode voor de indiening van de aanvraag voor subsidie (dat wil zeggen vóór 1 maart 2025) zijn gestart.
  • Als de restauratie gaat starten, dient u een afstemmingsoverleg te organiseren met minimaal het rijk, de Provincie Zeeland, de gemeente, de architect en de aannemer. Tijdens dit overleg kunnen zaken uit de subsidiebeschikking worden toegelicht en kan nader worden ingegaan op eventuele specialistische begeleiding van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).
  • U dient over de voortgang van de werkzaamheden door middel van bouwverslagen te rapporteren aan de Provincie Zeeland. 
  • U dient kenbaar te maken dat u voor de realisatie van het project een subsidie heeft ontvangen van de Provincie Zeeland.

Contact en loket

Loket
Petra Dieleman
pd.dieleman@zeeland.nl

Loket
Tilly Macleane
mc.macleane@zeeland.nl

Ondermijning

Wanneer u aanvraagt kan de Provincie Zeeland gebruik maken van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen (Bibob). Deze wet dient te voorkomen dat de provincie criminele activiteit(en) faciliteert door subsidie te verlenen.

Wanneer het Bibob-onderzoek op u van toepassing is ontvangt u van ons een brief waarin het Bibob-onderzoek verder wordt uitgelegd. Het onderzoek bestaat uit een uitgebreide vragenlijst die u moet invullen.

Op de pagina over Ondermijning leest u wat we bedoelen met ondermijning.

Voor vragen over Bibob-onderzoeken kunt u terecht bij team Bibob van de Provincie Zeeland bereikbaar via bibob@zeeland.nl.