De provincie wil een bijdrage leveren aan een aantal (top)sportevenementen in Zeeland die Zeeland op de kaart zetten. Zeeland biedt een prachtig 'decor' en geschikte natuurlijke omstandigheden. Daarop is de keuze voor het Zeeuwse kernsporten beleid dan ook gebaseerd. Op de bijdrage die een evenement levert aan het imago van Zeeland als land in zee en de economische kansen. De provinciale inzet op sport is, ingegeven door de kerntakendiscussie, primair gericht op als middel voor de profilering van Zeeland en het economisch rendement (spin-off).

De sporten die 'passen bij Zeeland' hebben gemeen dat ze het landschap als 'decor' gebruiken: Denk aan de paragliders bij Valkenisse die de thermiek daar gebruiken voor hun sport of de golfsurfers bij Domburg. De geografie van het land in zee maakt het verschil: bijvoorbeeld omdat er altijd een plekje te vinden is waar de wind gunstig staat voor de windsurfer en kitesurfer. De 'ongunstige wind' voor de fietsers die van wat uitdaging houden en de rijke onderwaterwereld die duikers aantrekt. Het wereldkampioenschap Onderwaterfotografie werd in 2015 niet voor niets in Zeeland gehouden. Hetzelfde geldt voor de etappe van de Tour de France die dat jaar op Neeltje Jans finishte.

Voor de uitwerking van het sportbeleid zijn binnen de Economische Agenda 3 actielijnen benoemd:

  • Subsidies aan sportevenementen voor de ontwikkeling van een strategische Zeeuwse (top)sportevenementenkalender 'beach-, wieler-, watersport'
  • Kernsportontwikkeling (talentontwikkeling, regionale sportinfrastructuur)
  • Versterken relatie tussen sport en economie om zo meer bestedingen te genereren, vooral gekoppeld aan sport of actieve recreatie

De beleidsregels voor subsidie voor kernsportevenementen zijn opgenomen als hoofdstuk 9 in het Algemeen Subsidiebesluit 2013.