Interreg-projecten in Zeeland: een overzicht

Dat het Europese subsidieprogramma Interreg-Vlaanderen succesvol is, ook voor Zeeland, blijkt uit het aantal projecten dat inmiddels goedgekeurd is en van start kon gaan.

Logo Interreg Vlaanderen-Nederland-gefinancierd door de Europese Unie

Op deze pagina vindt u een overzicht van deze succesvolle en inspirerende projecten.

Aquatuur

De Provincie Zeeland werkt samen met 9 partners uit Vlaanderen en Nederland aan het Interreg-project Aquatuur. Het doel is om op de natuur gebaseerde oplossingen te vinden voor wateroverlast en tekorten aan zoet water. Het project richt zich op de Scheldemondregio.

Meer weten over Aquatuur

Foto landschap binnen het project Aquatuur

Schakelpunt

Een mijlpaal in de samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland: het project ‘Schakelpunt Grensbelemmeringen Vlaanderen-Nederland’ is op 20 maart 2024 door het Comité van Toezicht Interreg Vlaanderen-Nederland goedgekeurd. Dit driejarige project richt zich op het wegnemen van belemmeringen als het gaat om samenwerking over de grens met andere instanties. 

Meer weten over Schakelpunt op onze website

Foto Schakelpunt Vlaanderen-Nederland

Natuur-inbouw: basis voor een natuurvriendelijke aanpak

De Provincie Zeeland is partner van het project Natuur-inbouw. Het fonds voor Interreg Vlaanderen-Nederland betaalt dit project met geld vanuit de Europese Unie. Het doel van dit project is om vogels, vleermuizen, bijen en planten een blijvende plek te geven bij het   maken van onze gebouwen. Dit gebeurt door gebouwen en de directe omgeving daarvan te vergroenen.

Lees meer over Natuur-inbouw op onze website

grootoorvleermuis
Grootoorvleermuis. Bron: Chiel Jacobusse

Grenspark Groot Saeftinghe

Grenspark Groot Saeftinghe is een uitgestrekt gebied over de grens heen waar grote Zeeuws-Vlaamse en Wase polders samenkomen met een estuariene natuurkern, inclusief het Verdronken Land Van Saeftinghe, en de haven van Antwerpen. Het gebied is uniek vanwege de combinatie van landbouw, natuur en haven. De duurzame ontwikkeling van deze regio is daarom ruimtelijk en bestuurlijk één van de meest complexe processen in Vlaanderen en Nederland. Dat was aanleiding voor de oprichting van Grenspark Groot Saeftinghe in 2016.

Lees meer over Grenspark Groot Saeftinghe

wandelen over bewegwijzerde wandelroute in Grenspark Groot Saeftinghe. Beeld Femke Vercauteren

(Be)Leefbare Schelde

In het Interreg Vlaanderen Nederland project (Be)Leefbare Schelde vinden duurzame, sociale en culturele ontwikkelingen plaats in de grensoverschrijdende Scheldedeltaregio. Het Schelde-estuarium vormt een unieke geologische eenheid die de grensstreek tussen Vlaanderen en Nederland verbindt. De streek kent een gemeenschappelijke cultuurhistorische geschiedenis, maar ook een gedeelde gemeenschappelijke uitdaging voor de toekomst. Het vereist sterke samenwerking om het projectgebied te kunnen profileren als toeristische topbestemming.

Dit Interreg-project is gericht op het verkrijgen van de Geopark-status van UNESCO voor het gebied. Het doel is om de toeristische druk van de kust naar het binnenland te verplaatsen en het toeristische aanbod in de regio te vergroten.

Lees meer over (Be)Leefbare Schelde

Luchtfoto Geopark Schelde Delta. Foto: Sky Pictures; Izak van Maldegem

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over deze pagina, stuurt u dan een mailtje aan ons Europateam via europaloket@zeeland.nl

We helpen u graag verder! 

 

 

Bezoekadres

Provinciehuis, Abdij 6
4331 BK Middelburg

Plan mijn route
 

Postadres

Postbus 6001
4330 LA Middelburg