[In Gesprek] Ger van Unen (SP): een sociaal bewogen activist

Een sociaal bewogen activist die niet tegen onrecht kan, zo omschrijft Ger van Unen (64) zichzelf. Ze is inmiddels ruim twaalf jaar Statenlid voor de Socialistische Partij (SP) en voorzitter van de SP in Hulst. Zorgen en opkomen voor mensen die hulp kunnen gebruiken, zat er al vroeg in met het verlies van haar vader op jonge leeftijd. “Maar, het gaat in mijn werk niet om mijn persoon: ik hoef Ger van Unen niet te vereeuwigen.”

“Onze samenleving staat in de uitverkoop”

Ger is geboren in Elburg, dat ze beschrijft als een prachtig middeleeuws stadje aan het Veluwemeer met alleen maar goed onderhouden monumenten. Ze komt uit een ondernemersgezin. Haar vader was marktkoopman en had twee kledingwinkels. Haar moeder stond ook op de markt en werkte in de winkels. Ze heeft een broer, die nog steeds op de markt staat en een kledingzaak heeft. Mijn vader zei vaak: “Ger, kom op voor de gewone mens en zorg ervoor dat zij het goed hebben, want als zij het goed hebben dan hebben wij het ook goed.“ Opa en oma woonden ook bij het gezin in. “Zij zorgden voor mij en mijn broer als onze ouders aan het werk waren. Toen mijn opa en oma zelf zorg nodig hadden, zorgden wij voor hen.” Met haar 17 jaar verhuisde Ger naar Zwolle, voor haar de grote stad, om vijf jaar later echt te genieten van de geneugten van een nog grotere stad: Amsterdam. Inmiddels woont ze een kleine dertig jaar in Zeeuws-Vlaanderen: eerst in Hulst en nu in Baalhoek. “Zeeland en in het bijzonder Baalhoek is écht thuiskomen voor mij. Hier geniet ik van de stilte, de rust en de ruimte. De Kruispoldersedijk met daarachter de Westerschelde heb ik als mijn achtertuin en het lege landschap als mijn voortuin.”

Uitverkoop

Haar interesse voor politiek werd gewekt met de opkomst van het zogenoemde neoliberalisme. “Hiermee zetten we onze beschaving in de uitverkoop. Na het jaar 2000 werd deze uitverkoop steeds duidelijker, toen steeds meer belangrijke basisbehoeften in onze samenleving aan de markt werden overgelaten. Zorg, huisvesting, openbaar vervoer en de energievoorziening: de markt kon dat allemaal veel beter was de gedachte. Nog steeds gaat de winst niet naar de gewone mens, maar naar de aandeelhouders. Alle linkse politieke partijen deden mee aan die uitverkoop, maar niet de SP.”

In 2003 kwam Ger erachter dat er geen SP was in Zeeuws-Vlaanderen. “Dan kun je denken, oké jammer dan, maar ik ben die toen samen met anderen gaan opbouwen. De SP Zeeuws-Vlaanderen werd een feit. Erna volgden SP Hulst, SP Terneuzen en SP Tholen. We blijven actievoeren met mensen die iets voor elkaar willen krijgen.”
 

Ger van Unen

Pluim

Sinds de Provinciale Statenverkiezingen in 2023 runt Ger een eenmansfractie en dat betekent dat ze een volle werkweek bezig is met het Statenwerk. “Ik maak me druk om alles. De dossiers zijn veel ingewikkelder geworden en de Rijksoverheid heeft veel overgedragen aan de provincies. Het motto van de SP is ‘zonder onderzoek geen recht van spreken’ en dus is lezen alleen niet genoeg. “Ik heb me de dossiers echt eigen te maken.” Gevraagd naar welk dossier haar hart heeft, hoeft ze niet lang na te denken. Dat is PFAS. “Wat het voor de bevolking en de omgeving betekent, die bewustwording. Die is écht in Zeeland ontstaan. In België is de bevolking en de overheid gelukkig ook in beweging gekomen tegen de PFAS-vervuiling. Als Staten pikken we de vervuiling niet en ik blijf net zo lang aandacht vragen voor een bevolkingsonderzoek totdat het er komt. Dat een buitenlands bedrijf op z’n knieën is gegaan en stopt met het produceren van PFAS, dat is een groot succes te noemen en daar ben ik trots op! Ik geef gedeputeerde Dick van der Velde hiervoor een pluim. Hij heeft naar de Staten geluisterd en is met ons verhaal op pad gegaan: ere wie ere toekomt.”

Zuinig blijven op Zeeland

Hoewel Ger Zeeland een fijne provincie vindt om te leven, wonen en werken, is ze ook kritisch: “We moeten wel zuinig blijven op wat we hebben. We mogen niet het gifputje van Nederland en van over de grens worden. Ger is stellig over 2024: “Ik zie erop toe dat 2024 het laatste jaar is dat we tol betalen voor de Westerscheldetunnel en dat Den Haag zich houdt aan de afspraken.  Het is ook belangrijk dat er naar de Zeeuwen wordt geluisterd en dat het dus genoeg is met de komst van vakantieparken. Verder moet de PFAS-kraan worden dichtgedraaid en het bevolkingsonderzoek er komen. Mensen hebben het recht op getest te worden en te weten wat PFAS voor hun lichaam betekent.”

Naam Ger van Unen
Geboren Elburg, 30 juli 1959
Opleidingen Detailhandelsschool en meao)
Werk Fractievoorzitter SP (2011 - )