[Innovatie Echt Zeeuws] Zout uit de Oosterschelde

Het nieuwe jaar begon gelijk goed voor Zeeuwsche Zoute uit Bruinisse. In januari stond het bedrijf met zijn streekproducten op de Grüne Woche, de internationale beurs van Berlijn. Sinds eind januari is Zeeuwsche Zoute bovendien opgenomen in de Ark van de Smaak, de internationale culinaire lijst met traditionele producten. IN ZEELAND sprak met Christian Clerx, oprichter van de zoutziederij.

Christian Clerx met de Zeeuwsche Zoute. Beeld: Jan-Kees de Meester

Hoe en wanneer is Zeeuwsche Zoute ontstaan?

“Voor mijn werk ben ik veel in het buitenland en ik zag dat ze in Wales, Noorwegen en de Verenigde Staten zeezout maakten en dacht: waarom is er eigenlijk geen Zeeuws of Nederlands zeezout? Ik ontdekte dat Zeeland ooit een van de grootste zoutproducenten van West-Europa was. Ik wilde dat nieuw leven inblazen. In de zomer van 2018 ben ik in het weekend naar mijn ouderlijk huis gegaan met een jerrycan en begon ik zout te maken met dat water."

Wat is een zoutziederij?

“In een zoutziederij maken we zout uit zeewater door middel van het indampen van water en een achterliggend proces. Dat doen we op een duurzame manier, dus zonder gebruik van fossiele brandstoffen.”

Jullie halen je zout uit de Oosterschelde. Waarom niet uit de Noordzee?

“De Oosterschelde is het grootste Nationale Park van Nederland en een beschermd natuurgebied waar veel mosselen en oesters worden gekweekt. Deze schelpdieren filteren op natuurlijke wijze het water, waardoor het uiterst schoon is. Dit maakt het tot de ideale plek om water te halen.”

Te veel zout is niet goed voor een mens. Geldt dat ook voor jullie zout?

“Te veel is met alles niet goed, maar een mens heeft zout nodig en juist in zeezout zitten veel mineralen. En doordat ons zout hoger op smaak is, ga je juist minder gebruiken, maar je krijgt wel je mineralen binnen.”

Wat zijn jullie plannen voor 2024?

“We zijn kort geleden verhuisd naar ons nieuwe pand, dat we eind april willen openen. Daar komt ook een bezoekerscentrum waar we mensen kunnen ontvangen en rondleiden. Hier willen we hen informeren over de geschiedenis van zout in Zeeland, over de Oosterschelde, laten zien hoe wij zout produceren en natuurlijk laten proeven. Verder zijn we bezig met de ontwikkeling van een nieuwe smaakvariant van Zeeuwsche Zoute.”

Meer weten over Zeeuwsche Zoute? Bekijk de website: www.zeeuwschezoute.nl.

Beeld: Jan-Kees de Meester