[Zeeland besluit] Gentsevaart in Kapelleburg krijgt grondige opknapbeurt

De Gentsevaart (N290) gaat op de schop. De Gentsevaart, ook wel Traverse Kapellebrug genoemd, is de provinciale weg tussen Hulst en de grens met België. Het is een drukke weg door Kapellebrug met veel woningen en bedrijven.

Kapellebrug

Door de verkeersdrukte en het vrachtverkeer ervaren omwonenden regelmatig hinder en zijn er onveilige situaties. Omdat de weg hard aan vervanging toe is, komt er een nieuwe weg die wordt aangelegd in opdracht van de Provincie Zeeland.

De Provincie maakt bij het vernieuwen van de weg meteen gebruik van de mogelijkheid om de Gentsevaart opnieuw in te richten. Onder andere met aan weerszijden aanleggen van fiets- en voetpaden, veiligere oversteekplaatsen, snelheidsremmende maatregelen en een rotonde ter hoogte van de Molenstraat. Met deze maatregelen verbetert de verkeersveiligheid en beperkt het de hinder zonder dat dit ten koste gaat van de doorstroming. Ook komt het de leefbaarheid in het dorp ten goede.  

Uitwerken nieuwe opties

De meeste voorbereidende werkzaamheden zijn al zo goed als afgerond. Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd, de benodigde vergunningen aangevraagd en de gemeente Hulst heeft het riool gerenoveerd. Binnenkort start de netbeheerder met het werk aan de kabels en leidingen. Tijdens de voorbereiding zijn de verwachte kosten van het project nog een keer berekend. Daaruit bleek dat de kosten van het project fors zijn gestegen als gevolg van stijgende prijzen in de bouwsector. Een uitschieter is de prijs voor de aanleg van asfalt. De kosten vielen dus veel hoger uit dan verwacht. Daarom moest de Provincie verschillende nieuwe opties uitwerken, waarmee eventueel op de kosten kon worden bespaard. Er waren verschillende opties: uitstel, bezuiniging door de rotonde uit het ontwerp te halen of het oorspronkelijke ontwerp handhaven en de extra kosten betalen.

Eerste werkzaamheden in oktober

In februari hebben gekozen voor de laatste optie. Hierdoor kan het college van verder met de oorspronkelijke plannen. De zoektocht naar een aannemer start in mei. Vanaf oktober kan de aannemer dan met de eerste werkzaamheden aan de weg beginnen. Het is de bedoeling dat het grootste deel van het werk in 2026 klaar is.