Zeebanaan met ‘zilte smaakexplosie’ geteeld met Europees geld

De Zeeuwse zeebanaan. Hij is groen en klein, plusminus twee centimeter, en als je heel goed kijkt een beetje krom. Eigenlijk lijkt de zeebanaan op een echte banaan die nog moet rijpen, maar dan in miniatuur. Het is een zogeheten zeegroente. Zilt en sappig van smaak en van origine afkomstig uit Australië.

Aart-Jan Bil toont de Zeeuwse Zeebanaan

In Australië kwam ondernemer en handelaar in zeegroenten Hans Elenbaas uit Middelburg ook voor het eerst met deze soort in aanraking. “Daar noemen ze het beach banana”, legt Elenbaas uit. Al sinds jaar en dag handelt hij in zeegroenten.

Geen snoepbanaantje

Zo’n veertig kilometer verderop, in Kerkwerve, woont Aart-Jan Bil. Hij teelt daar nu al zo’n dertien jaar zeegroenten. “Ik teelde vooral zeekraal en lamsoor. Hans Elenbaas nam die bij mij af en kwam met het idee om ook zeebananen te gaan telen. Ik kon mij daar niets bij voorstellen”, aldus Bil. Breed grijnzend: “Ik dacht nog even aan van die snoepbanaantjes, maar de smaak bleek toch heel anders! Het is een echte zeegroente. Als je een zeebanaantje eet, dan knapt ie in je mond open zoals een cherrytomaatje. Een zilte smaakexplosie.”

Enthousiaste ondernemers

Ze slaan de handen ineen, maken een plan en vragen hulp aan één van de externe subsidieadviseurs. In dit geval van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) bij het aanvragen van een Europese . “Ik vond dat een ingewikkeld proces”, blikt Elenbaas terug. “Je moet vooraf eigenlijk al helemaal schetsen hoe je project eruit gaat zien, terwijl je dat nog helemaal niet precies weet. We zijn enthousiaste ondernemers die gewoon aan de slag willen.” Dat herkent Bil ook. “Ik ben agrariër en wil met mijn producten bezig zijn. En voor die hele paperassenwinkel moet je best wel wat letters hebben gegeten.”

Hans Elenbaas. Beeld: privé-archief
Ondernemer en handelaar Hans Elenbaas. Beeld: privé-archief

Natte landbouw

Toch is het gelukt. Aart Jan Bil teelt inmiddels volop zeebananen. In de grond en niet in het zoute water, zoals je misschien zou verwachten. “Klopt, om de smaak tot zijn volste recht te laten komen, moet je de plant in aarde telen. Ook wel natte landbouw genaamd, waarbij we wel gebruik maken van zout water.” Zelf noemen beide ondernemers het project tot nu toe succesvol en hebben ze ook nog een advies: maak gebruik van Europees geld, en neem daarbij een adviseur in de arm.