Op de groene toer

Mensen voelen zich fijner met groen om zich heen. Daarom willen we als Provincie zorgen voor een groene leefomgeving. Met extra natuur in de stad, bomen op bedrijventerreinen of kruidenrijke bloemdijken.

Kinderen van basisschool ’t Klinket in hun groene schoolplein

Ziet u nog wel eens een mus op straat? Diverse studies en onderzoeken wijzen uit dat er ook in Zeeland steeds meer planten- en diersoorten verdwijnen. Om dat tij te keren, is een forse inzet nodig, ook buiten de natuurgebieden. Een groot deel van alle natuur in Nederland bevindt zich immers rondom je huis. Gewoon in uw eigen straat of tuin. Gedeputeerde Wilfried Nielen ziet mogelijkheden om binnen die eigen leefomgeving ruimte te creëren voor meer : "De meeste Zeeuwen vinden groen in de buurt belangrijk. Maar nog te vaak bestaan bedrijventerreinen, pleinen of wegen grotendeels uit asfalt en beton. Dat kan ook anders. Als we verloren hoekjes vergroenen, geven we de natuur een boost en creëren we een fijne leefomgeving. Dat is goed voor de mentale en fysieke gezondheid van alle inwoners."

Met kleine stapjes

In Zeeland zie je steeds meer initiatieven die de natuur dichterbij brengen. Van woningcorporatie Zeeuwland bijvoorbeeld.

Groen- en energiecoach Evelein Mesman vertelt hoe zij met kleine stapjes probeert om braakliggende gronden en tuinen van huurders te vergroenen. "Veel huurders denken: tegels zijn lekker makkelijk en vergen weinig onderhoud. Maar als het flink regent, heb je vaak flinke plassen voor je deur. En in de zomer kan de warmte er niet weg. Daarom hebben we regelmatig acties voor bewoners, bijvoorbeeld door bloemzaad uit te delen. Ook braakliggende gronden zaaien we in met bloemen- en kruidenmengsels. Dat is niet alleen een fraai zicht, maar ook goed voor de . En als het in de zomer boven de 25 graden is, biedt dat groen extra verkoeling"

Braakliggende gronden ingezaaid met bloemen- en kruidenmengsels
Woningcorporatie Zeeuwland zaait braakliggende gronden in met bloemen- en kruidenmengsels. Dieren, insecten en vogels zijn er dol op.

Grote winst

Ook met het inrichten van bedrijfspercelen is grote winst te behalen, voor mens én natuur. Dat kan bijvoorbeeld met de aanleg van wadi’s (groene greppels), met , met groene daken en met de aanplant van bomen, hagen en struiken. Dat heeft meerdere functies: planten en bomen verkoelen, vangen water op en zuiveren de lucht. Bovendien is een groene omgeving aantrekkelijker voor insecten, vogels en andere dieren. Zo geven klimaatbestendige maatregelen meteen een impuls aan de . Op klimaatbestendige bedrijventerreinen is het bovendien prettiger werken: mensen voelen zich fijner, werken productiever en ervaren minder stress in een groene omgeving. Daarmee is vergroening dé duurzame oplossing om bedrijventerreinen vitaal te houden en de kansen op het gebied van energie en klimaat te benutten.

De Provincie helpt op verschillende manieren om Zeeland te vergroenen. Een paar voorbeelden:

  • Sinds 2021 maaien we zo'n 60 procent van onze bermen op een ecologische manier. Dit houdt in dat we bij het maaien rekening houden met dieren en planten. We voeren het maaisel af, zodat planten en kruiden de ruimte krijgen om te groeien. Dat is goed voor insecten en andere dieren.
  • Zo’n veertig scholen hebben hun grijze schoolplein omgetoverd tot een groene plek waar kinderen kunnen spelen, ontwikkelen en meer over de natuur leren. De Provincie draagt hieraan financieel een steentje bij. 
  • De Provincie heeft een subsidieregeling voor het klimaatbestendig inrichten van bedrijventerreinen en het vergroten van de biodiversiteit te vergroten.
  • De Provincie stimuleert agrariërs om meer aandacht te hebben voor de natuur op hun erven of in het veld. Bijvoorbeeld door nestkasten op te hangen of te experimenteren met nieuwe teeltmethoden.
  • De Provincie heeft al enkele jaren een subsidieregeling om het aanleggen van een groen dak aantrekkelijker te maken.
  • De Provincie Zeeland is een van de partners in het project Partridge. Boeren, jagers en natuurbeschermers zorgen er samen voor dat akkervogels, zoals de patrijs, meer ruimte krijgen om te broeden.

Beeld Basisschool ’t Klinket: Mechteld Jansen