Wonen

Een goed aanbod van woningen dat voldoet aan de woonbehoeften van inwoners. Dat is het doel van de activiteiten die de Provincie Zeeland onderneemt op de woningmarkt. Er wordt onderzoek gedaan naar trends en ontwikkelingen op de woningmarkt worden gevolgd.

De blikvanger brede school

Woonagenda

De Zeeuwse Woonagenda beschrijft de samenwerking tussen de Zeeuwse gemeenten en de Provincie Zeeland. In de Woonagenda zijn de belangrijkste uitdagingen op woongebied benoemd. Deze uitdagingen gaan over het voorbereiden van woningen op de toekomst. Denk aan levensloopbestendige woningen. Hier kunnen bewoners blijven wonen, ook wanneer zij zorg nodig hebben. Of woningen die tegen het veranderende klimaat kunnen. We willen goede en voldoende geschikte en betaalbare woningen voor inwoners van Zeeland, nu en in de toekomst. Deze samenwerking richt zich nog meer op de kwaliteit van het aantal woningen. Hierbij letten we ook op het evenwicht tussen het aanbod en de woonwens van inwoners.

Kennis en onderzoek

De Provincie Zeeland heeft samen met de Zeeuwse gemeenten het Kwalitatief Woononderzoek Zeeland (KWOZ) uit laten voeren. Dit onderzoek laat de omvang en samenstelling van de bestaande woningvoorraad en de kwalitatieve woningbehoefte zien. Met kwalitatieve woningbehoefte bedoelen we de woonwensen als het gaat om woningtype en woonlocatie van mensen. Zo wordt duidelijker welke maatregelen nodig zijn om de woningvoorraad voor te bereiden op de toekomst.

Elke drie jaar maakt de Provincie Zeeland een voorspelling van de verwachte ontwikkeling van de bevolking en huishoudens. De Provincie maakt voor deze voorspelling gebruik van de kennis van gemeenten over lokale ontwikkelingen. Zie ook de pagina Bevolking.

Monitoring

Een belangrijke taak van de Provincie is het volgen van de woningmarkt. Voor het provinciaal ruimtelijk beleid is namelijk inzicht nodig in de ontwikkelingen op de woningmarkt. Pas dan kan ervoor gezorgd worden dat vraag en aanbod op elkaar aansluiten. Daarvoor worden  ontwikkelingen en trends voor de woningvoorraad, leegstand, nieuwbouw en sloop, woningbouwplannen en vergunningen beschreven. Daarnaast laat het Dashboard Ladderruimte de woningbouwplannen van Zeeuwse gemeenten zien. Dit dashboard laat ook zien in hoeverre deze plannen aansluiten op de behoefte. Voor Zeeuwse-Vlaanderen is er een apart Dashboard ingericht. Deze laat de gegevens per gemeente zien.

Subsidieregelingen voor wonen

Er zijn verschillende provinciale subsidieregelingen om ervoor te zorgen dat in Zeeland de juiste huizen beschikbaar zijn. Dit zijn onder andere:

  • Hergebruik leegstaande panden (HELP)
  • Gebiedsgerichte aanpak wonen
  • Provinciale impuls wonen (PIW)

Sommige regelingen zijn voor particulieren, anderen voor gemeenten of corporaties. Kijk op de subsidiepagina voor meer informatie en het totale aanbod van subsidies.

Flexwonen

Veel mensen zijn op zoek naar snel beschikbare, tijdelijke en betaalbare woonruimte. Ze komen naar Zeeland voor werk, als statushouder of ze kunnen niet meer in de eigen woning blijven. Binnen de reguliere woningmarkt zijn onvoldoende oplossingen voor deze spoedvraag. Dat willen we veranderen door flexwonen aan te moedigen.

Woondeal Zeeland

Op 6 maart 2023 ondertekenden de minister voor Volkshuisvesting en ruimtelijke ordening, de Provincie Zeeland en de dertien Zeeuwse gemeenten de Zeeuwse Woondeal. De bouwsector, woningcorporaties en enkele vertegenwoordigers van marktpartijen gaven hun steun. Het doel van de Woondeal is het bouwen van 16.500 extra woningen in Zeeland in de periode tot en met 2030. Tweederde van deze woningen moet betaalbaar zijn. De Woondeal is de basis voor een lange samenwerking tussen overheden, woningcorporaties en marktpartijen. Deze samenwerking moet ervoor zorgen dat er sneller en meer betaalbare huur- en koopwoningen worden gebouwd in Zeeland.

Contact

Team wonen
wonen@zeeland.nl