In Zeeland werken gemeenten en Provincie samen aan een evenwichtige Zeeuwse woningmarkt, zodat het aanbod van woningen (in omvang en kwaliteit) aansluit op de behoefte. Door in te zetten op flexibele woonconcepten kunnen we niet alleen voldoen aan de vraag van veel woningzoekenden, maar kunnen we tegelijkertijd ook bijdragen aan de omschakeling naar een meer duurzame en levensloopbestendige woningmarkt. Dit is een belangrijk criterium om voor Zeeland als woon- en werklocatie te kiezen.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voorziet de provincies van een financiële impuls van 250.000 euro om flexwonen te stimuleren. Met dit bedrag kunnen de provincies gemeenten en andere partijen ondersteunen met bijvoorbeeld onderzoek, bij het proces zelf of in het bevorderen van regionale samenwerking. In Zeeland gebruiken we dit geld voor communicatie (o.a. de zevendelige tv serie over de flexwoner, het realiseren van een flexibele schil voor de woningmarkt (inclusief 5 pilots, 1 per regio) en onderzoek (behoefte, geschikte locaties).
Daarnaast kunnen gemeenten gebruik maken van versnellingskamers van de RVO. Dit zijn compacte sessies waarin betrokkenen met een flexwoonidee voor een bepaalde locatie de realisatie kunnen versnellen onder begeleiding van een deskundige(n).
Zit een gemeente met een omvangrijker en ingewikkelder vraagstuk rond flexwonen, dan biedt de provincie ook een adviestraject van het Expertteam Woningbouw aan. Het advies moet de gemeente helpen om concrete stappen naar een oplossing te zetten.
Op de website van het Expertisecentrum Flexwonen staat informatie over projecten rond Flexwonen in Nederland. Ontbrekende projecten kunt u via deze pagina doorgeven.
Om het flexwonen naar behoefte te kunnen ontwikkelen is het is van belang om deze behoefte en de mogelijkheden voor Zeeland goed in kaart te brengen. Hiervoor zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd.
RIGO heeft een bureaustudie uitgevoerd naar de behoefte aan huisvesting voor buitenlandse werknemers nu en in de komende 10 jaar op basis van landelijke cijfers en inschrijvingen in de Basisregistratie Personen van gemeenten (2019).
De Stec groep heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar de verandering in woonbehoefte in Zeeland in de komende jaren en dit vergeleken met de bestaande woningvoorraad (2019). Uit dit onderzoek blijkt aan welk type woningen een tekort en aan welk type een overschot ontstaat. Binnen dit onderzoek is op basis van een enquête onder werkgevers en diepte interviews ook de behoefte aan woonruimte voor buitenlandse werknemers in beeld gebracht, met onderscheid naar het type huisvesting.
Daarnaast zijn het onderzoek naar de behoefte aan flexwonen van andere doelgroepen en een locatieonderzoek in voorbereiding.
Downloads
Heeft u vragen over flexwonen in Zeeland? Stuur dan een mail naar flexwonen@zeeland.nl.
Downloads
