POP3 met twee jaar verlengd (tot 2023)
Het Plattelandsontwikkelingsprogramma POP3 wordt met twee jaar verlengd. Er komt 562 miljoen euro beschikbaar (landelijk) voor deze verlenging, die geldt totdat de nieuwe GLB-periode (Gemeenschappelijk LandbouwBeleid) ingaat in 2023. Er komt ook een budget beschikbaar voor de landbouw vanuit het Europese Herstelfonds.
In deze verlengingsperiode POP3+ komt de focus onder meer te liggen op de thema’s klimaat, biodiversiteit en kringlooplandbouw (inclusief stikstof).
In totaal is er voor het POP3+ in 2021 en 2022 circa 562 miljoen euro beschikbaar, waarvan 342 miljoen euro afkomstig is uit Brussel. De resterende 220 miljoen euro is afkomstig van Provincies, waterschappen en het Rijk.
Openstellingen
De POP3+ middelen komen beschikbaar via de gebruikelijke openstellingen. De Provincies hebben al diverse regelingen in voorbereiding die vanaf 30 april 2021 worden opengesteld. Daarnaast zal het Rijk zorgen voor openstellingen voor onder meer de brede weersverzekering, de GLB-pilots, en enkele knelsectoren. Nader informatie hierover is te vinden via de subsidieloketten op de website van de provincies en de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).
Herstelfonds Landbouw voor Coronacrisis
Landbouwbedrijven zijn geraakt door de uitbraak van het coronavirus COVID-19. Om hen te ondersteunen heeft de Europese Commissie een deel van het Europees Herstelfonds vrijgemaakt voor de landbouw.
Landelijke openstelling herstelmiddelen
Het geld vanuit het herstelfonds komt beschikbaar via een tweetal regelingen: Investeringsregeling Groen-economisch herstel en de Samenwerkingsregeling Groen-economisch herstel. Een werkgroep onder leiding van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat de komende maanden de regelingen uitwerken. Vanaf de tweede helft van 2021 zullen deze via het ministerie van LNV worden opengesteld.
We houden u op de hoogte!
Algemene informatie over POP3
Wie kan subsidie aanvragen?
Het POP3-programma kent diverse subsidiemogelijkheden (maatregelen), en elke maatregel is bestemd voor een of meerdere specifieke doelgroepen. In het algemeen zijn het landbouwers, grondeigenaren, grondgebruikers, landbouworganisaties, natuur- en landschapsorganisaties, provincies, waterschappen, gemeenten en samenwerkingsverbanden van bovenstaande partijen die van de subsidies gebruik kunnen maken.
Voor welke doelen is de POP3-subsidie bestemd?
In Nederland geldt dat het POP3-programma zich afspeelt binnen de volgende thema's:
- versterken van innovatie, verduurzaming en concurrentiekracht van de landbouw
- steun voor investeringen van jonge boeren
- natuur en landschap
- verbetering van de waterkwaliteit
- leefbaarheid en vitalisering van het platteland
Openstellingen
Welke soorten openstellingen zijn er?
Er zijn verschillende soorten subsidieprogramma's binnen POP3 (maatregelen), voor verschillende doeleinden. Hieronder vindt u ze op een rijtje. Elk van deze subsidiemaatregelen heeft een eigen webpagina, waar u alle details vindt over de desbetreffende regeling (door te klikken op de regeling komt u op die webpagina terecht).
- Openstelling Niet-productieve investeringen water 2020 (internationale doelen). Meest recente openstelling: 13 januari 2020, 09:0 uur, tot en met 3 februari 2020, 17:00 uur. Momenteel gesloten.
- Openstelling Jonge Landbouwersregeling (JOLA). Openstelling van 7 december 2020 09:00 uur t/m 12 februari 2021 17:00 uur. Is gesloten.
- Openstelling Niet-productieve investeringen water 2020. Meest recente openstelling: 3 februari 2020, 09:00 uur, tot en met 24 februari 2020, 17:00 uur. Momenteel gesloten.
- Openstelling LEADER: van 10 december 2018 tot en met 31 december 2020. Is gesloten.
- Openstelling Fysieke investeringen voor innovatie en modernisering van agrarische ondernemingen. Meest recente openstelling: 13 mei 2019 tot en met 12 juli 2019. Momenteel gesloten.
- Openstelling Fysieke investeringen voor innovatie en modernisering van agrarische ondernemingen; water. Meest recente openstelling:13 mei 2019 tot en met 12 juli 2019. Momenteel gesloten.
- Openstelling Regeling trainingen, workshops, ondernemerscoaching en demonstraties provincie Zeeland. Meest recente openstelling: 17 april 2019 tot en met 12 juli 2019. Momenteel gesloten.
- Openstelling Samenwerking voor Innovatie Zeeland. Meest recente openstelling: 6 mei 2019 tot en met 16 september 2019. Momenteel gesloten.
Intake projectvoorstel
Wilt u een projectvoorstel bespreken met één van de programmamanagers? Vul dan het intake-formulier POP3 in en mail het naar europaloket@zeeland.nl. U krijgt binnen een week een reactie van ons.
Na toekenning van de subsidie
Wat er gebeurt of van u wordt verwacht na toekenning van de subsidie leest u in het hoofdstuk 'Na toekenning van de subsidie', helemaal onderaan deze webpagina. Daar kunt u ook de livestream uitzending van 13 juli jl. bekijken.
Nog meer algemene informatie over POP3
In het hoofdstuk 'Meer algemene informatie over POP3' (helemaal onderaan deze pagina) vindt u informatie over wie de subsidieaanvragen beoordeelt en hoe dat gebeurt, welke documenten u bij elke POP3-subsidieaanvraag moet indienen, en links naar andere webpagina's die hier betrekking op hebben.
Contact
Voor vragen over bovenstaande regelingen kunt u contact opnemen met Johan Wandel: +31 6 2890.4059, Anne Schreurs: +31 6 2572.6519, Claudia de Vos: +31 6 2890.4259 of Wouter de Bruijne: +31 6 2572.6635. U kunt ook mailen naar europaloket@zeeland.nl.
Meer algemene informatie over POP3
Wie beoordeelt de subsidieaanvragen?
Als het om LEADER gaat, vraagt de Provincie bij de beoordeling van subsidieaanvragen advies aan de twee Lokale ActieGroepen (LAG's) in Zeeland.
Bij de overige maatregelen maakt een selectie-/adviescommissie onderdeel uit van de procedure. Deze adviescommissies bestaan uit vertegenwoordigers van organisaties zoals landbouwers en sociaaleconomische partners. Zij spelen een belangrijke rol bij plattelandsontwikkeling in de regio en moeten er mede voor zorgen dat de beste projecten voor subsidie in aanmerking komen. Dit laatste is een eis van de Europese Commissie.
Algemene informatie over het aanvragen van POP3-subsidie:
- lees het Handboek voor aanvragers POP3-subsidie
- lees hier de officiële Verordening voor POP3 van de Provincie Zeeland (april 2019)
Andere documenten die nodig zijn bij een POP3-aanvraag:
- verklaring cofinanciering
- volmachtverklaring POP3 (Word)
- volmachtverklaring POP3 (PDF)
- samenwerkingsovereenkomst POP3 (Word)
- samenwerkingsovereenkomst POP3 (PDF)
Als er sprake is van aanbesteding, zijn er speciale regels van toepassing. Deze vindt u in onderstaand document:
Livestream uitzending over traject na toekenning van de subsidie
Op maandag 13 juli 2020 heeft het POP-team vanuit de abdijstudio een livestream gehouden voor de workshop ‘POP3 subsidieverlening, wat daarna’. Afgelopen jaren deden we dit 'in het echt', in de filmzaal met genodigden, maar deze keer vond de workshop digitaal plaats, i.v.m. corona. Hierbij was een gastspreker van de RvO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) aanwezig om de procedure rondom subsidieverlening toe te lichten en vragen te beantwoorden.
Zie hier de link naar de bovengenoemde livestream uitzending. Zo kunt u deze alsnog bijwonen, ook als u er op maandag 13 juli 2020 niet bij kon zijn.
Hieronder vindt u ook de link naar de powerpointpresentatie die tijdens de livestream is getoond en daaronder vindt u een overzicht met vragen en antwoorden (Q&A), dat voor u ook handig kan zijn.
Algemene informatie over het traject na toekenning van de subsidie
In de instructievideo POP3 en LEADER krijgt u uitleg over de uitvoering, administratie en verplichtingen van uw subsidie. U ziet bijvoorbeeld hoe u een eindrapportage maakt of waar u uw vragen stelt als u er niet uitkomt.
Verzoek voor deelbetaling doen
U heeft voor uw project kosten gemaakt en betaald. Via Mijn RVO kunt u ieder jaar een verzoek doen voor een (deel)betaling. Uw betaalverzoek is minimaal 25% van de subsidie of minimaal € 50.000. Een compleet betaalverzoek handelen we binnen 13 weken na aanvraag af. Bij een betaalverzoek stuurt u o.a. de volgende documenten mee: Voortgangsverslag POP3, Facturenoverzicht, Urenregistraties (indien van toepassing). Gebruik hiervoor de formats onder ‘Voortgang doorgeven’ en ‘Deelbetaling aanvragen’ op MijnRVO.nl.
Meer informatie over wat u mee moet sturen met uw betalingsverzoek vindt u in de 'checklist bijlagen bij betaalverzoek'. Wilt u weten hoe u uw aanvraag digitaal op Mijn RVO kunt doen? Kijk dan in de ‘instructie indienen aanvraag deelbetaling en voortgangsverslag via mijn rvo’ op MijnRVO.nl onder ‘Deelbetaling aanvragen -> Aanvragen deelbetaling via Mijn dossier’.
Projectwijzigingen aanvragen
Wijzigt uw project tijdens de uitvoering? En voldoet het daarmee niet meer geheel aan de verleningsbeschikking? Dan kan dit consequenties hebben voor uw recht op subsidie. We kunnen de subsidie naar beneden bijstellen of zelfs intrekken. Geef iedere wijziging direct door op Mijn RVO en gebruik hiervoor het formulier ‘Melding voor projecten POP3’ op MijnRVO.nl onder 'Wijzigingen melden'.
U ontvangt (schriftelijk) bericht of wij akkoord gaan met uw wijzigingsverzoek. Wij gaan niet akkoord met een wijzigingsverzoek als:
- U door wijziging geen recht meer heeft op subsidie.
- U door de wijziging niet meer voldoet aan de minimale selectiecriteria om voor subsidie in aanmerking te komen.
- De wijziging zou leiden tot een lagere plaats op de prioriteitenlijst dan de plaats waarop het subsidieplafond is bereikt.
Verzoek tot vaststelling subsidie
U heeft uw project gerealiseerd. Na afronding vraagt u binnen 13 weken een verzoek tot vaststelling van de subsidie aan. Meer informatie hierover vindt u op MijnRVO.nl onder ‘Vaststelling aanvragen’.
Wat te doen bij aanbestedingen?
Hoe een en ander in zijn werk gaat in het geval van aanbestedingen, leest u in onderstaand document:
Sancties en verlagingen
Conform artikel 1.29 van de Verordening subsidies POP3 Zeeland verlagen Gedeputeerde Staten de verleende of vastgestelde subsidie indien er onregelmatigheden zijn geconstateerd. In dit kader heeft het ministerie van Economische Zaken een sanctiebeleid vastgesteld. Wij passen deze beleidsregel toe die u kunt vinden op de website www.overheid.nl onder officiële bekendmakingen.
