[Zeeland besluit] Duw in juiste richting

Meer dan honderd jongeren in de leeftijd van 12 tot 23 jaar zijn actief binnen het jongerennetwerk Jouw Zeeland. Via Jouw Zeeland betrekt de Provincie Zeeland jongeren bij het provinciaal beleid, maar ook bij maatschappelijke discussies en evenementen. Dit noemen we ook wel jongerenparticipatie. Openbaar vervoer, klimaatverandering en een groener Zeeland zijn voorbeelden van beleidsonderwerpen waarop jongeren een andere blik hebben.

Gedeputeerde Harry van der Mas met de deelnemers van het Zeeuws Jongerenparlement

Gedeputeerde Harry van der Maas heeft jongerenparticipatie in zijn portefeuille. “In september 2021 organiseerden we voor het eerst een Zeeuws Jongerenparlement. Dit is een nieuwe vorm van jongerenparticipatie. Jongeren hebben twee dagen de kans om mee te praten en mee te doen met belangrijke Zeeuwse thema’s die hen en ons aangaan. Ik vond dat heel geslaagd. Daarom organiseren we in 2022 weer een jongerenparlement!”

Eén van de resultaten uit het Zeeuws Jongerenparlement is het verdiepen van de kennis van jongeren over klimaatverandering. De jongeren roepen de Provincie op om in Zeeland een onderwijsprogramma op te zetten over de impact en kansen van klimaatverandering. Robbie Boot en Kim Snouwaert werken bij de Provincie en organiseren de verschillende activiteiten binnen Jouw Zeeland. Wat kan de Provincie eigenlijk betekenen bij zo’n oproep, sinds het maken van onderwijsprogramma’s geen hoofdtaak is van de Provincie? Robbie: “Als Provincie maken we inderdaad niet zelf de onderwijsprogramma’s, alleen als het onderwijs ons dat vraagt. Toch kan deze oproep van jongeren nét een duw zijn in de juiste richting, een bevestiging van het bestaande beleid of tot nieuwe inzichten zorgen. Daar doen we het voor met elkaar.”

Meer lezen?

In het Jaarboek Jouw Zeeland 2021-2022 leest u meer over het Zeeuws Jongerenparlement, de (digitale) denktankbijeenkomsten en debatten die zijn georganiseerd in 2021. Ook leest u er meer  over de plannen voor 2022, zoals in de klas. Duidelijk is dat de Provincie Zeeland en de jongeren van Jouw Zeeland veel leren van elkaar en de samenwerking graag voortzetten en versterken.