[Innovatie Echt Zeeuws] Q-Aviation

De Provincie Zeeland moedigt pionieren in Zeeland flink aan. Zeeland is immers een land van pioniers. Met zoveel ruimte, met land en water, Zeeuwse stormen en de zilte grond ontstaan nieuwe ideeën en unieke kansen haast vanzelf. Ieder kwartaal laat IN ZEELAND u kennismaken met een Zeeuwse pionier. In deze eerste uitgave: Q-Aviation.

Uitreiking Juryprijs Emergo 2021 met edeputeerde Jo-Annes de Bat (l), Martijn van Eerden (r) en team. Foto: Rijke Fotografie

“Onze lampen gaan de hele wereld over”

Ze wonnen de juryprijs van de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 2021, de Pioniersprijs 2021 én ze staan op de negende plek in de KVK Innovatie Top 100, die begin februari 2022 bekend werd gemaakt. Het is duidelijk, dit bedrijf is bepaald niet onopgemerkt gebleven! Maak kennis met Q-Aviation in Middelburg: een jong Zeeuws bedrijf in een internationale markt.

Wanneer je voor de loods van Q-Aviation staat, valt de verlichting van het helideck gelijk op. Ze wekken nieuwsgierigheid op. “We krijgen regelmatig telefoontjes van mensen die hun vuilnis naar de milieustraat brengen en zich afvragen waarvoor die lampjes zijn,” vertelt Martijn van Eerden, commercieel directeur.

Met welke vernieuwing hebben jullie bovengenoemde prijzen gewonnen?

“Wij ontwikkelen, bedenken, fabriceren en verkopen lampen voor helidecks, helihavens en vliegvelden. Een van onze innovaties is de Q-HAPI. De Q-HAPI is een technisch lichtkanon dat de helikopterpiloot onder de juiste hoek laat landen door middel van bepaalde kleuren licht. Zowel overdag als ’s nachts.”

In wat voor markt zijn jullie werkzaam?

“Slechts een klein percentage is voor de Nederlandse markt, 97 procent gaat de hele wereld over. Zo zijn onze lampen te vinden in elk continent. Dichter bij huis in België, maar ook bijvoorbeeld op landingsplatforms in China en Zuid-Afrika.”

Het jaar 2021 was duidelijk jullie jaar! Hoe kijken jullie hierop terug ?

“Vorig jaar was een heftig jaar met veel goede ontwikkelingen. Wij hebben dankzij corona veel meer kunnen focussen op innovatie en het nog beter maken van onze producten. Wij hebben echt allesbehalve stilgezeten!”

Waar zijn jullie op dit moment mee bezig?

“Wij zijn druk bezig met het ontwikkelen van allerlei nieuwe technisch hoogstaande producten voor de vliegvelden. Maar daar kan ik op dit moment nog niet teveel over vertellen. Dat wordt de komende jaren wel duidelijk.”

Meer weten over dit bedrijf? Bekijk de website van Q-Aviaton voor meer informatie: www.qaviation.nl