Zeeuwse Aanpak Stikstof

Voor de uitvoering van het Nationaal Programma Landelijk Gebied hebben alle provincies de opdracht gekregen van het Rijk om een gebiedsprogramma vast te stellen.

In juli 2023 heeft de Provincie Zeeland de conceptversie van het Zeeuws gebiedsprogramma ingeleverd bij de minister voor Natuur en Stikstof.

Het concept Zeeuws gebiedsprogramma bestaat uit drie delen: 1. Opgaven, 2. Structurerende keuzes en 3MaatregelenOok is er een Samenvatting van de voorgestelde maatregelen.

Abdijplein

Concept Zeeuws gebiedsprogramma

Samen met partners in de provincie hebben we gezocht naar maatregelen die een positieve bijdrage leveren aan natuur, , water en klimaat en ook een reductie in stikstof opleveren. Dat heeft geresulteerd in een breed gedragen pakket van maatregelen. Zeeland vraagt nu voor de komende tien jaar € 1,7 miljard aan de minister om de plannen uit te voeren.

Het afgelopen jaar hebben gemeenten en de Provincie diverse bijeenkomsten en regiodialogen georganiseerd. Tijdens deze sessies konden lokale organisaties, ondernemers, maatschappelijke partners, overheden en andere aangeven wat zij belangrijk vonden. De opgehaalde informatie is verwerkt in dit concept gebiedsprogramma. Gedeputeerde Wilfried Nielen: “Met gezond verstand gaan we de goede dingen doen en de dingen goed doen.”

In het Zeeuws gebiedsprogramma staan maatregelen die goed zijn voor de natuur, water en klimaat, maar ook voor ondernemers. Alle sectoren leveren een bijdrage om de biodiversiteit te verbeteren door reductie van stikstof. Denk bijvoorbeeld aan maatregelen om de industrie en recreatiesector te en de beschikbaarheid van zoet water te verbeteren.

De maatregelen zijn uitgesplitst over diverse sectoren en onderwerpen: akkerbouw, veehouderij, water, natuur, recreatie, industrie en mobiliteit. Deze pakketten kunnen gezien worden als een menukaart: de komende periode bekijken we per gebied welke maatregelen wenselijk en mogelijk zijn. Dit gebeurt in nauw overleg met alle sectoren.

Het Rijk gaat het gebiedsprogramma de komende maanden toetsen. Ook kunnen Provincie Staten wensen en bedenken aangeven. Begin 2024 volgt dan een advies door de Ecologische Autoriteit en een Consortium. Na een periode van inzage stellen vervolgens het gebiedsprogramma vast.

Strategisch Plan Aanpak Landelijk Gebied en Stikstof in Zeeland

In Zeeland zijn we al een aantal jaar bezig met de aanpak van stikstof. Op 10 juli 2020 hebben de ‘Strategische Aanpak Stikstof Zeeland’ vastgesteld. Naar aanleiding van het Nationaal Programma Landelijk Gebied dat in 2022 werd vastgesteld, is de ‘Strategische Aanpak Stikstof Zeeland’ aangepast naar ‘Strategisch Plan Aanpak Landelijk Gebied en Stikstof in Zeeland’. Dit plan bouwt voort op de uitgangspunten van 2020. Provinciale Staten hebben op 23 september 2022 de randvoorwaarden hiervoor vastgesteld.     

Luchtfoto van duingebied en voormalig waterwingebied Oranjezon

De Zeeuwse aanpak is gebaseerd op drie pijlers

 

  1. Stikstofreductie
    Stikstofreductie is noodzakelijk om de natuur te herstellen en de in natuurgebieden goed te kunnen beschermen. Daarnaast is economische ontwikkeling alleen mogelijk wanneer aangetoond kan worden dat er minder stikstof uitgestoten wordt.

    We proberen de uitstoot van stikstof te laten dalen door deze per gebied aan te pakken. In deze aanpak spelen alle sectoren een belangrijke rol.
    Lees meer over stikstofreductie

  2. Natuurherstel
    Tegelijk werken we aan het herstellen en in stand houden van de goede staat van de natuur. Hiervoor voeren we op veel plaatsen natuurherstelmaatregelen uit. Ook met het uitvoeren van de opgave Natuurnetwerk Zeeland werken we aan het behoud en de versterking van het aantal soorten in het wild voorkomende planten en dieren.

    Door het maken van analyses (Natuurdoelanalyses) van de verschillende Natura 2000-gebieden bekijken we welke maatregelen daar eventueel nodig zijn.
    Lees meer over natuurherstel

  3. Meten en
    De eerste twee pijlers kunnen niet zonder een goede basis van gegevens en informatie. Deze gegevens zijn nodig om te bepalen welke effecten de uitstoot van stikstof heeft op natuur en op economische ontwikkelingen. Ook willen we weten wat het effect van genomen maatregelen is.

    Lees meer over meten en monitoren

 

Een dagtaak aan stikstof

Ruth Poppe-de Viet en Miranda Braspennincx vertellen over hun werkzaamheden aan de opgave 'Stikstof en Landelijk gebied' bij de Provincie. Lees hier het interview.