500.000 vierkante meter berm

Heeft u ‘m al voorbij zien komen? Een rijdende afzetting of een hardwerkende medewerker van de Provincie op een maaimachine? Dat zou goed kunnen. Inmiddels zijn we gestart met het maaien van onze bermen. Waarom doen we dat? En hoe?

Bloemen in de berm

De Provincie Zeeland onderhoudt ongeveer 500.000 vierkante meter aan bermen langs de provinciale wegen. Naast dat we de bermen controleren, rommel opruimen en extra natuur aanleggen, zijn we ook verantwoordelijk voor het maaien ervan.

Ecologisch maaien

Zorgvuldig kijken we welke methode van maaien het meest geschikt is. Daarbij houden we rekening met zowel de natuur als de verkeersveiligheid. Op plekken waar planten en kruiden de meeste kans hebben om te groeien en de verkeersveiligheid niet in het geding komt, maaien we ecologisch. Dat wil zeggen dat we pas vanaf half augustus maaien en het maaiafval afvoeren. Zo ontstaat er een groter leefgebied voor natuur en insecten. Ongeveer 60 procent van onze bermen maaien we op deze manier. Van het afgevoerde maaisel wordt compost gemaakt. 

Maaien van verkeersstroken

Stukken berm direct langs de hoofdrijbanen, fietspaden en parallelwegen maaien we kort. Zo blijft het zicht op de weg voor de weggebruiker goed. De bermen bij kruispunten en gevaarlijke bochten maaien we helemaal. Ook dit doen we vanwege de verkeersveiligheid. Het is natuurlijk wat afhankelijk van het weer, maar doorgaans beginnen we in mei met het maaien van deze stukken berm. Het maaiafval wordt door de maaimachine klein gemaakt en blijft liggen.

Wanneer maaien we?

In mei starten we met de eerste ronde; begin juli volgt de tweede ronde. In het najaar maaien we de laatste keer en worden de volledige bermen gemaaid.

Kijk voor meer informatie over ons maaibeleid op www.zeeland.nl/bermbeheerprovincialewegen.