Open de deur naar het routenetwerk

Nu de temperaturen stijgen, is het heerlijk om de deur open te doen en de Zeeuwse natuur in te stappen. Heel fijn dus dat we in Zeeland zo’n uitgebreid Routenetwerk hebben, met wandel- én fietspaden!

Moeder en kind met verrekijker kijken uit over water in Landgoed Ter Hooge

Als u wilt wandelen in Zeeland, kunt u alle kanten op. Verspreid over de eilanden ligt bijna 3.000 kilometer aan wandelpaden. Vaak loopt u daarbij dwars door de natuur, langs boerenakkers, bloemdijken en karakteristieke dorpskernen. U kunt uiteraard op de bonnefooi een wandeling starten, maar het is ook leuk om vooraf een route te plannen aan de hand van knooppunten. Dat kan online op wandelnet.nl of via de bijbehorende app. Vervolgens is het een kwestie van de wandelschoenen aantrekken en de deur opendoen. O ja: vergeet uw zonnebrand en flesje water niet!

Op de fiets

Gaat lopen u te langzaam? Of maakt u liever wat meer kilometers? Dan is de fiets een prima alternatief. Het Landelijk Fietsplatform vindt Zeeland één van de beste fietsprovincies van Nederland. Heel verwonderlijk is dat niet, want er zijn in onze provincie heel veel prachtige routes te fietsen. Buiten- of binnendijks; in of uit de wind. Het Zeeuwse fietsknooppuntennetwerk biedt allerlei mogelijkheden om zelf uw route samen te stellen. In de zomermaanden is het ook leuk om van eiland naar eiland te varen, met gebruik van de pontjes binnen de provincie.

Wie zorgt er voor dat netwerk?

Sinds 1 april is Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het Routenetwerk. De Provincie en alle Zeeuwse gemeenten dragen financieel een steentje bij. Coördinator Pieter Voets vertelt: “SLZ beheerde al langer het wandelnetwerk; sinds kort doen we dat ook voor de fietsknooppunten. Dat betekent dat we met nog meer enthousiaste vrijwilligers te maken hebben.” Al die vrijwilligers controleren of de routeborden nog heel zijn en of de paden goed toegankelijk zijn. Een andere club verricht kleine onderhoudswerkzaamheden. Soms moeten ze daarvoor diep de natuur in duiken. Een paaltje met een knooppunt kan immers ook halverwege een onverhard pad staan. Bovendien komen wandelaars op hun route trekvlotten tegen, of bruggen en overstapjes. Pieter : “Het onderhoud van het Routenetwerk is best wat werk, maar we vinden het belangrijk dat Zeeuwen en toeristen van het landschap kunnen genieten. Dus het is heel waardevol dat we nu zowel de wandel- als de fietspaden mogen beheren.”

Knooppuntpaal wandelroutenetwerk Zeeland met daarop een meesje. Beeld: Stichting Landschapsbeheer Zeeland
Knooppuntpaal.

Beeld: St. Landschapsbeheer Zeeland