[Zeeland besluit] Onderzoek naar mogelijkheden Zeeuwse bodem

TNO - Geologische Dienst Nederland is gestart met een tweejarig onderzoeksproject genaamd H3O-Diep Zuid-Nederland. subsidiëren het project met 87.500 euro.

Lagen van de bodem: kalksteen, daarboven zand, klei en steenkool, daarboven een laag krijtgesteente en de bovenste laag bevat voornamelijk zand en klei

Het onderzoek brengt de diepe ondergrond van Zeeland in kaart tot een diepte van ongeveer 2500 meter. Op basis van de onderzoeksresultaten maakt TNO een verbeterd ondergrondmodel. Dat helpt inzicht te krijgen in de Zeeuwse ondergrondse mogelijkheden voor aardwarmte, energieopslag en andere vraagstukken, zoals de berging van zoetwater.

Echo

Om dit ondergrondmodel te maken, maakt TNO gebruik van ondergrondgegevens zoals seismiek en bestaande boorgegevens. Johan ten Veen van TNO: “Seismiek kan gezien worden als een echo van de ondergrond en stelt geologen in staat de structuur van de ondergrondlagen te bepalen. De boringen geven informatie over welke gesteente er in de ondergrond zitten. Deze informatie samen geeft geologen een beeld van waar en hoe diep breuken en waterhoudende en afsluitende lagen zich bevinden; onmisbaar voor een goede inschatting van de diverse ondergrondse mogelijkheden.”

Laagjestaart

Hoe ziet de bodem eruit tot een diepte van 2,5 kilometer? Johan: “De Zeeuwse ondergrond kun je je voorstellen als een laagjestaart met vier verschillende smaken. Op een diepte van 1800 meter in het zuiden en 2500 meter in het noorden van de provincie bevindt zich een laag met donkergrijze kalkstenen, zoals we ook kennen uit de Ardennen. Daarboven zit een tot 1,5 kilometer dik pakket met zand- en kleistenen dat ook heel veel steenkoollagen bevat. Dan volgt een pakket met witte krijtgesteenten, die we kennen van bijvoorbeeld de witte kustkliffen in Engeland en Frankrijk. Het bovenste pakket bevat voornamelijk zanden en kleien en is maximaal een kilometer dik. De zanden zijn vaak watervoerend (aquifers) en bieden de mogelijkheid voor het winnen van (warm) water voor aardwarmte of juist de opslag van water of energie. De afsluitende kleilagen (aquitards) zijn belangrijk, omdat deze zorgen dat het water vastgehouden wordt. Breuken zijn belangrijk omdat ze de watervoerende of afsluitende werking van ondergrondlagen kunnen verstoren.” 

TNO maakt rond eind 2024 de eindresultaten van het project openbaar. Voor meer informatie over de Zeeuwse bodem, kijk op www.zeeland.nl/ruimte/bodem.

Beeld: TNO - Geologische Dienst Nederland