[Innovatie Echt Zeeuws] De Woongaard

De Provincie Zeeland moedigt vernieuwing in Zeeland flink aan. Ieder kwartaal laat IN ZEELAND u kennismaken met een Zeeuwse pionier. In deze uitgave: De Woongaard in Serooskerke.

8 bewoners in tuin van De Woongaard in Serooskerke

In een voormalige perenboomgaard in Serooskerke staat de allereerste ecowoongemeenschap van Zeeland.  De inwoners namen via Collectief Particulier Ondernemerschap (CPO) lokale ondernemers en installateurs in de arm om de woningen te bouwen. IN ZEELAND ging op bezoek in ‘De Woongaard’.

Tien jaar geleden ontstond het idee voor een woongemeenschap op Walcheren. In de loop van de jaren werd die droom concreter. Eind vorig jaar zijn alle 25 woningen opgeleverd, en inmiddels zijn ze bewoond. De helft van de bewoners is afkomstig uit Zeeland, de andere helft uit allerlei andere hoeken van Nederland. Meta Vrijhoef, zelf inwoner van De Woongaard en bestuurslid: “In De Woongaard wonen we met zo’n 65 mensen. De oudste is 76 en de jongste nog maar een paar maanden. De Woongaard biedt plaats aan alleenstaanden, stellen en gezinnen. Een heel diverse woongroep dus. Op dit moment bouwen we zelf aan het centraal gelegen gemeenschappelijke gebouw. Daarin komen allerlei functies: een gezamenlijke klusruimte, logeerruimte, chillroom voor de kinderen, een grote keuken en een verblijfsruimte om samen gezellig te vertoeven.

Met houtskeletbouw, boomstammen als heipalen, de keuze voor houtsnippers van de oude perenbomen voor wandelpaden en isolatiematerialen van stro en geperste houtvezel is de wijk zo mogelijk gemaakt. De woningen zijn gasloos en nul-op-de-meter. Wat ons betreft toonaangevend in deze tijd vol stikstofbeperkende maatregelen en hoge energiekosten.”

De Provincie Zeeland wil CPO in Zeeland ondersteunen onder de paraplu van de Zeeuwse Woonagenda. Gedeputeerde Dick van der Velde: "Bij CPO treden toekomstige bewoners van een wijk, zoals bij de Woongaard, op als projectontwikkelaar. Zij bepalen dus zelf hoe de woningen eruit komen te zien, wie de woningen bouwt en hoe de bewoners na de bouw met elkaar om blijven gaan. Dat kan intensief zijn, zoals in De Woongaard, maar de samenwerking kan ook stoppen. Het voordeel is dat ze elkaar al goed kennen, en dat komt de sociale samenhang in de buurt ten goede."

De volgende wens van de bewoners van De Woongaard is het realiseren van een voedselbos op een nabijgelegen perceel. Meta: "Dat willen we graag inrichten en onderhouden met behulp van andere dorpsbewoners. Om inwoners en bedrijven te inspireren en te laten zien hoe we wonen en leven, houden we tweemaandelijkse rondleidingen op ons terrein en in de bewoonde huizen."

Benieuwd? Bekijk www.dewoongaard.info voor meer informatie.